ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί πάει ο πρωθυπουργός στο Κατάρ

Γιατί πάει ο πρωθυπουργός στο Κατάρ
INTIME NEWS - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η τελευταία επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Κατάρ ήταν τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από πολυπληθή κυβερνητική επιχειρηματική αποστολή, προχώρησε σε συμφωνίες για συνεργασίες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και κάνοντας τότε λόγο για «νέο ξεκίνημα στις διμερείς σχέσεις».

Ελάχιστα όμως έγιναν. Μόλις δύο επισκέψεις του πρώην υπουργού άμυνας Π. Καμμένου και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου και στη συνέχεια το 2018, αντίστοιχες επισκέψεις των υπουργών εξωτερικών και Άμυνας του Κατάρ στην Αθήνα.

Οι λόγοι που δεν αναπτύξαμε ιδιαίτερους δεσμούς πολλοί. Οι Καταριανοί ζητούσαν απευθείας διακρατικές συμφωνίες για να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις παρακάμπτοντας τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας, κάτι που δεν μπορούσε να αποδεχτεί καμία ελληνική κυβέρνηση.

Ο άλλος λόγος ήταν καθαρά γεωπολιτικός αφού το Κατάρ είχε σχέσεις με την Τουρκία, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων στη στρατιωτική συνεργασία, στην ενέργεια, στην οικονομία. Η Τουρκία δημιούργησε μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ το 2015 ενώ το Κατάρ, εν τω μεταξύ, έσπευσε να βοηθήσει την Τουρκία όταν η λίρα υπέστη κρίση τον Αύγουστο του 2018. Η Ντόχα παρείχε ένα πακέτο βοήθειας που περιελάμβανε ένα μείγμα οικονομικών έργων, καταθέσεις σε μετρητά και επενδύσεις, καθώς και μια ανταλλαγή νομισμάτων ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη της λίρας.

Επίσης, οι σχέσεις του Κατάρ με τους γείτονές του ήταν τεταμένες. Μετά το ξέσπασμα των περιφερειακών αναταραχών το 2011, η Ντόχα εξέφρασε την υποστήριξή της σε πολλές λαϊκές επαναστάσεις, ιδιαίτερα στη Λιβύη και τη Συρία. Η στάση αυτή ήταν σε βάρος των σχέσεων του Κατάρ με το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες απέσυραν προσωρινά τους αντίστοιχους πρέσβεις τους από τη Ντόχα τον Μάρτιο του 2014. Λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο του 201, επιδιώχθηκε αναθέρμανση των σχέσεων του Κατάρ με το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, και τα ΗΑΕ μετά τη διαμεσολάβηση του Κουβέιτ και την υπογραφή της συμφωνίας του Ριάντ. Αυτή η συμφιλίωση, ωστόσο, ήταν βραχύβια. Το 2017, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μείωσαν διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με το Κατάρ ως απάντηση σε εικαζόμενες παραβιάσεις της συμφωνίας, μεταξύ άλλων καταγγελιών.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έχει μεταβάλλει τα δεδομένα καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το Κατάρ κατά τα τελευταία 60 χρόνια μεταμορφώθηκε από φτωχό βρετανικό προτεκτοράτο σε ανεξάρτητο κράτος με σημαντικά έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Κατάρ είναι ο κύριος κινητήρας και η πηγή των κυβερνητικών εσόδων, έχοντας ως αποτέλεσμα το υψηλό επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης του Κατάρ και το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, τις ισχυρές κρατικές δαπάνες για δημόσιες παροχές και την άνοδο των δαπανών για κατασκευές.

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα με τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Tamim Bin Hamad Al Thani στη Ντόχα, προκειμένου να πιάσουν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει οι δύο χώρες και να σταλεί και ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι και η Ελλάδα μπορεί και συνομιλεί με όλες τις χώρες κλειδιά του κόλπου και της ευρύτερης περιοχής, τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Ισραήλ την Αίγυπτο και τώρα πια και με το Κατάρ.