ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μιχελάκης: Με κυβέρνηση που θα βαράει νταούλια θα έχουμε πρόβλημα

Γ. Μιχελάκης: Με κυβέρνηση που θα βαράει νταούλια θα έχουμε πρόβλημα

Ο υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, μιλάει στο Newsbomb για το ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του που έβαλε σε περιπέτειες τη χώρα αλλά και τα υψηλά ποσοστά του που, όπως λέει, δεν είναι αποτέλεσμα αποδοχής αλλά δυσφορίας του κόσμου στα μέτρα λιτότητας. Κάνει αυτοκριτική, παραδεχόμενος πως έγιναν λάθη ενώ εκτιμά πως υπάρχουν, ακόμη, περιθώρια αναστροφής του κλίματος υπέρ της ΝΔ.

Συνέντευξη στον Κώστα Τσιτούνα

Κύριε Μιχελάκη για ποιο λόγο ο κόσμος να ψηφίσει τη ΝΔ; Φτάσαμε στο σημείο μηδέν με τις διαπραγματεύσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει λόγω της αρνητικότητας από την πλευρά των δανειστών και τώρα μας λέτε πως αν επανεκλεγείτε θα τα κλείσετε όλα τα ζητήματα... Πως θα το καταφέρετε τώρα;

Η ΝΔ είναι η μόνη σοβαρή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη, που μπορεί να εγγυηθεί την οριστική έξοδο από την κρίση. Οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν, γιατί κάποιοι στο θέμα της εκλογής Προέδρου επέλεξαν να παίξουν τη χώρα στα ζάρια, για να κάνουν ρεσάλτο στην εξουσία. Η εκτόξευση των spreads και η αρνητικότητα των δανειστών οφείλονται στο ότι η χώρα με την εκβιαστική προσφυγή στις κάλπες, αυτή τη στιγμή, έχει χάσει την πολιτική σταθερότητα, που με τόσους κόπους κατακτήσαμε. Όταν αναλάβαμε το 2012 η οικονομία μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Όμως καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και το διεθνές κύρος της χώρας και να βγούμε στις αγορές στις αρχές του 2014 και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους. Είχαμε κανονίσει να ξαναβγούμε στα τέλη του 2014, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα εκτόξευσε το κόστος δανεισμού και ανέτρεψε το σχεδιασμό. Τις κρίσιμες ώρες κάναμε ό, τι έπρεπε και σώσαμε τη χώρα. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα το ξανακάνουμε.

Πως μπορείτε να εγγυηθείτε ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα και νέα δάνεια;

Καμία μείωση σε συντάξεις και εισοδήματα δεν χρειάζεται, ούτε υπάρχει στο πρόγραμμά μας. Κανένας αιφνιδιασμός δεν θα γίνει από εμάς, που να ανατρέπει οικογενειακούς προγραμματισμούς. Νέα μέτρα θα χρειάζονταν, εάν γινόταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, για να βρει τα τουλάχιστον 17 δις ευρώ, που κοστολογείται το πρόγραμμά του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τη ΝΔ ότι έχει επενδύσει σε μια στρατηγική φόβου. Πού αποσκοπεί αυτή η τακτική; Ελπίζετε ότι έτσι θα συσπειρώσετε τον κόσμο;

Η επισήμανση ορατών και υπαρκτών κινδύνων, δεν είναι στρατηγική φόβου. Είναι εθνική υποχρέωση. Οι παλληκαρισμοί πως θα βαράνε νταούλια και οι μονομερείς ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλούσαν σύγκρουση με τους εταίρους μας, θα δημιουργούσαν νέα ελλείμματα και θα εκτροχίαζαν την πορεία εξόδου από την κρίση. Δεν είναι κινδυνολογία, είναι η αλήθεια. Μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες πληρώσαμε πολύ βαρύ τίμημα κάθε φορά που αγνοήσαμε τους κινδύνους που είχαμε μπροστά μας.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο βασικότερος λόγος που ο κόσμος γύρισε την πλάτη στη ΝΔ και στράφηκε σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ριζοσπαστικές απόψεις;

Η χώρα στα χρόνια της κρίσης βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις και οι πολίτες υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες. Η απογοήτευση, η αγανάκτηση και η εξάντληση είναι που έστρεψαν κάποιους στο ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν στο 3%. Δεν είναι θετική ψήφος ούτε αποδοχή των προτάσεών του, είναι έκφραση αντίδρασης γι' αυτά τα δύσκολα χρόνια. Εμείς λέμε την αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται στους πάντες τα πάντα. Αυτό όμως η χώρα το έχει ήδη πληρώσει πολύ ακριβά με το «λεφτά υπάρχουν». Οι ψηφοφόροι μπορεί να περνούν δύσκολα, αλλά δεν είναι αφελείς. Την ώρα της κάλπης θα αναλογιστούν ποιοι τους λένε την αλήθεια και ποιοι παίζουν με τον πόνο τους.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να κερδίσει τελικά τις εκλογές, η ΝΔ είναι διατεθειμένη να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Τσίπρα και να συζητήσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη της εθνικής συνεννόησης. Το απέδειξε και με την κυβέρνηση Παπαδήμου και με την τρικομματική. Όμως το ποιος είναι υπέρ της συνεννόησης και ποιος όχι, φάνηκε στο ζήτημα της Προεδρικής εκλογής. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να εκβιάσει πρόωρες εκλογές σπρώχνοντας τη χώρα σε περιπέτεια και βάζοντας σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού. Πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα τη δίψα για εξουσία και τα μικροκομματικά οφέλη. Βάζει το κομματικό συμφέρον μπροστά από το εθνικό. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.

Πιστεύετε ότι το κλίμα μπορεί να αναστραφεί υπέρ της ΝΔ; Με ποιο επιχείρημα;

Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι στο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν με την Ελλάδα και παίζουν με την παρουσία μας στην Ευρώπη. Η μεγιστοποίηση της συμμετοχής στις εκλογές θα ανατρέψει την εικόνα των δημοσκοπήσεων. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι ακόμη υψηλό, αν και βρισκόμαστε λίγο πριν την ώρα της κάλπης. Ενώ όμως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει «πιάσει ταβάνι», αντίθετα η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω συσπείρωσης των ψηφοφόρων της.

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος; Πιστεύετε κι εσείς όπως και άλλοι συνάδελφοί σας ότι αν βγει ο Τσίπρας θα μείνουμε εκτός ευρώ;

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γινόταν κυβέρνηση και εφάρμοζε αυτά που λέει, η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε. Δεν το λέω εγώ. Αποτυπώνεται στην εκτόξευση των spreads, την κατάρρευση του χρηματιστηρίου και την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης. Και όλα αυτά συμβαίνουν απλά και μόνο μπροστά στο υποθετικό σενάριο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Είναι προφανές ποιοι θεωρούνται κατάλληλοι και αξιόπιστοι να κυβερνήσουν τη χώρα και ποιοι αντιμετωπίζονται από τους ειδικούς ως παντελώς αφερέγγυοι και ως παράγοντες αποσταθεροποίησης.

Με τι κριτήρια θα ψηφίσει ο κόσμος στη Β' Αθήνας περιφέρεια εις την οποία πολιτεύεστε;

Τα προβλήματα της Β' Αθηνών τα γνωρίζω καλά, γιατί μεγάλωσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, πήγα σχολείο στο δημόσιο της γειτονιάς μου και σήμερα ζω με την οικογένεια μου στο Μοσχάτο. Οι πολίτες της Β' Αθηνών έχουν πληγεί από την κρίση και την ανεργία και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται. Όμως το κριτήριο στις εκλογές θα είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη που μπορεί να τους το εξασφαλίσει.

Στις επαφές που έχετε με τον απλό κόσμο, τι τους λέτε κ. Μιχελάκη; Με ποιο επιχείρημα προσπαθείτε να τους πείσετε;

Προσπαθώ να τους εξηγήσω το πραγματικό διακύβευμα και την μεγάλη κρισιμότητα αυτών των εκλογών. Εάν δηλαδή θα προκύψει κυβέρνηση ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ή κυβέρνηση που θα βαράει νταούλια στις αγορές, βάζοντας σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού. Εάν την επομένη των εκλογών θα έχουμε εθνική ασφάλεια ή εθνική περιπέτεια.

Από όλα τα σκληρά μέτρα που πήρε η ΝΔ έχετε μετανιώσει για κάτι; Δεν νιώθετε σαν στέλεχος της ΝΔ να ζητήσετε ένα συγγνώμη από το λαό για την φτωχοποίηση στην οποία τον οδήγησαν όλα αυτά τα μέτρα;

Η κυβέρνηση δεν ήταν αυτή που προκάλεσε την οικονομική κρίση ούτε τις τραγικές της συνέπειες για τον ελληνικό λαό. Ανέλαβε τις τύχες της χώρας το 2012 όταν η οικονομία μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Πολλά από τα μέτρα που πήραμε δεν ήταν επιλογή μας. Δεν συνάδουν ούτε με τις αρχές μας ούτε με την ιδεολογία μας. Ποιος θέλει να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα και να γίνεται δυσάρεστος στους πολίτες; Αναγκαστήκαμε να τα λάβουμε για να σώσουμε τη χώρα. Και καταφέραμε να πετύχουμε πλεόνασμα, να βγούμε στις αγορές και να αποκαταστήσουμε το διεθνές κύρος της χώρας, νωρίτερα από κάθε πρόβλεψη. Είναι προκλητικό και υποκριτικό κάποιοι να κατηγορούν εμάς για φτωχοποίηση, λες και δεν υπήρξε οικονομική κρίση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν κάναμε λάθη. Τα λάθη μας δεν τα αρνούμαστε και δεν τα κρύβουμε. Ο ΕΝΦΙΑ ήταν λάθος. Τον μειώσαμε ήδη και συνεχίζουμε το 2015 με περαιτέρω μείωσή του. Τα λάθη μας τα αναγνωρίζουμε και με τις ενέργειές μας τα διορθώνουμε.

Σχετικές ειδήσεις