ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2015: Πώς είδαν οι ξένοι ανταποκριτές τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Αποτελέσματα εκλογών 2015: Πώς είδαν οι ξένοι ανταποκριτές τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Καθώς οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις της ιστορικής για τη χώρα μας βραδιάς, οι ξένοι ανταποκριτές έβλεπαν πολλές φορές διαφορετικά πράγματα –γιατί τα βλέπουν με το δικό τους μάτι και για λογαριασμό της δικής τους χώρας.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Συζητήσαμε όσο μπορούσαμε με συναδέλφους στο Ζάππειο Μέγαρο, την ελάχιστη ώρα που δεν έγραφαν με δαιμονισμένους ρυθμούς για τα Μέσα Ενημέρωσης που εκπροσωπούν, και ζητήσαμε να μας μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους, με αφορμή τα exit polls και στη συνέχεια τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών.

Η εικόνα που κατέγραψαν οι ανταποκριτές είναι ότι βραχυπρόθεσμα ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην πολιτική λιτότητας της Μέρκελ. Ειδικότερα για την Ισπανία, που εκπροσωπήθηκε με τη μερίδα του λέοντος των ανταποκριτών, οι πάντες θεωρούσαν ότι ενισχύεται ακόμα περισσότερο το Podemos, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2015 στη χώρα.

Μια μερίδα συναδέλφων από χώρες της Ευρώπης, ωστόσο, εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα θα ωφεληθούν οι συντηρητικοί. «Γιατί το λέτε αυτό;» τους ρωτήσαμε. «Διότι, όπως οι πολίτες στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία με την ψήφο τους λένε 'όχι άλλη λιτότητα', έτσι και οι πολίτες στη Γερμανία και στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, θα πουν στις κάλπες 'όχι άλλα χρήματα σε χώρες που δεν σώζονται με τίποτα'. Με μια διαφορά, όμως: ότι στην Ελλάδα αυτό εκφράζεται σήμερα κυρίαρχα στην κάλπη, υπάρχει διαμορφωμένο αποτέλεσμα, ενώ στις άλλες χώρες αυτό μέλλει να επιβεβαιωθεί στην κάλπη, όποτε αυτή στηθεί στις χώρες που θα προκηρύξουν εκλογές στους επόμενους μήνες».

Το σύνολο των ανταποκριτών, με τους οποίους συζητήσαμε, συμφώνησαν πάντως σε ένα πράγμα: η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ένα ισχυρό κτύπημα στην πολιτική λιτότητας που επιχειρεί να επιβάλλει το Βερολίνο. Κι επίσης, δίνει πόντους στην πολιτική του Ντράγκι, να προχωρήσει αποφασιστικά την ποσοτική χαλάρωση.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

Σχετικές ειδήσεις