ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμος να συνεργαστεί και ο Γιούνκερ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμος να συνεργαστεί και ο Γιούνκερ

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του στις εκλογές.

Σε αυτή μεταξύ άλλων σημειώνει πως ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του, «προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της Ε.Ε.».

Τονίζει ακόμη πως η προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, παράλληλα με τη διασφάλιση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, είναι μία κοινή πρόκληση σε όλη την Ε.Ε.

Προσθέτει, τέλος, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής, αναδιπλώνεται μέχρι να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δεσμευτεί να διώξει την τρόικα από τη χώρα.

«Θα δούμε ποια θα είναι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, όπως κάνουμε με όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δεν διακατέχεται από καμία νευρικότητα επί του θέματος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι ήταν πάντα λάτρης της Ελλάδας και πως αυτή η θετική του προσέγγιση προς τη χώρα δεν αλλάζει. Σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας στο πλαίσιο που πραγματοποιούνταν με την απερχόμενη του Αντώνη Σαμαρά.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν επικοινώνησε με τον κ. Τσίπρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε... χαριτολογώντας, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλες έγνοιες απ' το να μιλήσει σήμερα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σχηματιστεί σήμερα (26/1/2015) κιόλας, γιατί θα επιτρέψει στην Επιτροπή να δουλέψει γρήγορα με τις ελληνικές αρχές.

Σημείωσε δε, ότι υπάρχουν κοινοί στόχοι της Επιτροπής με την Ελλάδα και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς θα εκπληρωθούν. «Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να στέκεται στα πόδια της, να μπορέσει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, να μειώσει τις ανισότητες, να πληρώσει τα χρέη της, κάτι που είναι θεμελιώδες», ανέφερε.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, το σημερινό Eurogroup να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συζητήσεων με την Ελλάδα, σε θετική και εποικοδομητική βάση και με σεβασμό προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Αναφορικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει πρώτα να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Όπως είπε, το θέμα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερη φάση.

Ερωτηθείς για το μέλλον της τρόικας, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι θα υπάρχει πάντα η ανάγκη από την παρουσία των θεσμών που βοήθησαν, ενδεχομένως, ωστόσο, με μια νέα μορφή.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν είχε ακόμα τη χαρά να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι η πόρτα του γραφείου του στην Επιτροπή είναι ανοιχτή.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

Σχετικές ειδήσεις