ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέδρο Πάσους Κοέλιου:Να σεβαστεί τους ευρωπαικούς κανόνες η νέα κυβέρνηση

Πέδρο Πάσους Κοέλιου:Να σεβαστεί τους ευρωπαικούς κανόνες η νέα κυβέρνηση

Την ελπίδα να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξέφρασε οκεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση «οφείλει να σεβαστεί τους ευρωπαικούς κανόνες κατά το παράδειγμα της Λισαβόνας».

Ο κ. Κοέλιου- η χώρα του οποίου είχε μπει σε πρόγραμμα ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της χορηγήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας- σημείωσε ότι ελπίζει «η κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα στην Αθήνα να μπορέσει να συμβιβάσει τις ανάγκες της για ανάπτυξη με την αναγκαιότητα του σεβασμού στους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Ο ίδιος τόνισε ότι: «η Πορτογαλία ξεπέρασε τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Καταφέραμε να περιορίσουμε το έλλειμμά μας εντός των αποδεκτών ορίων και φέτος θα πετύχουμε τον στόχο του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να διανοηθεί «ότι μια χώρα δεν θέλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην πληρώσει τα χρέη της».

Το 2011 η Πορτογαλία εντάχθηκε σε πρόγραμμα ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της χορηγήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας.
Πέρυσι την Μάιο η Λισαβόνα βγήκε από την επιτήρηση των πιστωτών της, χωρίς να ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης, ακολουθώντας τα βήματα της Ιρλανδίας.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σοβαρή δημοσιονομική αστάθεια θα πρέπει να φροντίσουν την κατάσταση αυτή, όπως συνέβη με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία», επέμεινε ο Πάσους Κοέλιου.

Σχετικές ειδήσεις