ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α' Θεσσαλονίκης: Η Περιφέρεια που δείχνει τον νικητή

Α' Θεσσαλονίκης: Η Περιφέρεια που δείχνει τον νικητή

Σύμφωνα με το ελληνικό εκλογικό σύστημα, ο νομός Θεσσαλονίκης διαιρείται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: την Α' Θεσσαλονίκης και την Β' Θεσσαλονίκης.

Η εκλογική περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τους υπόλοιπους δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος. Αντιπροσωπεύει πάνω από 560.000 δημότες. Στις εκλογές του 2009 έδωσε 16 έδρες στο κοινοβούλιο.

Το χαρακτηριστικό της περιφέρειας αυτής είναι ότι και στις 20 εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί από τη μεταπολίτευση ως σήμερα (13 βουλευτικές εκλογές και 7 ευρωεκλογές), το κόμμα που αναδεικνύεται πρώτο στην Α' Θεσσαλονίκης, είναι αυτό που τελικά κερδίζει και τις εκλογές.

Το ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκλέγεται στην Α΄ Θεσσαλονίκης, δεν σημαίνει ταυτόχρονα και πως το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί νικητής. Πολύ πιθανό, να δούμε και ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό να διαμορφώνεται στην Θεσσαλονίκη. Αυτό μπορεί να σημάνει και νέο πολιτικό στερέωμα πανελλαδικά.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι η περιφέρεια αποδεικνύεται η πιο δυνατή για το κόμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, καθώς στις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις που έχει κατέλθει από το 2004 (τρεις βουλευτικές εκλογές και δύο Ευρωεκλογές), κατάφερε και στις πέντε να συγκεντρώσει στην Α' Θεσσαλονίκης το μεγαλύτερο ποσοστό του από οποιαδήποτε άλλη εκλογική περιφέρεια της χώρας.