ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εννιακομματική βουλή δείχνει νέα δημοσκόπηση

Εννιακομματική βουλή δείχνει νέα δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, δείχνει εννιακομματική βουλή αφού ύστερα από στάθμιση των αποτελεσμάτων στην πρόθεση ψήφου βρίσκονται και οι Οικολόγοι Πράσινοι εντός Βουλής.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 20,5%, το ΠΑΣΟΚ 13,8%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,4%, η ΔΗΜΑΡ 6,75%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,5%, η Χρυσή Αυγή 3%, ο ΛΑΟΣ 2,9%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,55%, η ΔΗΣΥ 2%, η Κοινωνική Συμφωνία 1,4% και το Αρμα Πολιτών 0,8%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 24%, ΠΑΣΟΚ 16%, ΚΚΕ 8,6%, ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, ΔΗΜΑΡ 8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5%, Χρυσή Αυγή 3,5%, ΛΑΟΣ 3,3%, Οικολόγοι- Πράσινοι 3%, ΔΗΣΥ 2,5%, Κοινωνική Συμφωνία 1,6%, 'Αρμα Πολιτών 1%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναποφάσιστους, άκυρα και αποχή, η διαφορά μειώνεται στο 6,7%.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν πως αρχίζει να υπάρχει μια σταθεροποίηση της κοινής γνώμης αφού οι διαφορές μεταξύ των πρώτων κομμάτων δεν φαίνεται να έχουν αυξομειωθεί ιδιαίτερα.

Η αλλαγή στο τοπίο είναι ότι και οι Οικολόγοι Πράσινοι μπαίνουν οριακά στην Βουλή, ως το ένατο κόμμα. Αυτό θα έχει, βέβαια, σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά το ζήτημα της αυτοδύναμης κυβέρνησης, αφού όσο περισσότερα κόμματα συγκεντρώνουν το εισιτήριο ποσοστό, τόσο πιο δύσκολο είναι για ένα κόμμα μόνο του να εξασφαλίσει 151 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι για να πάρει το πρώτο κόμμα το πριμ των 50 εδρών, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος, θα πρέπει να κατέβει στις εκλογές μόνο του και όχι σε κάποιο συνασπισμό δυνάμεων.