ΠΟΛΙΤΙΚΗ

GPO: Σταθεροποιείται η εικόνα της οκτακομματικής Βουλής

GPO: Σταθεροποιείται η εικόνα της οκτακομματικής Βουλής

Η νέα δημοσκόπηση της GPO για την Ανατροπή σε δείγμα 1200 ατόμων, έδειξε ότι η κοινωνία είναι διχασμένη στο κατά πόσο την αφορούν οι εκλογές, με οριακά περισσότερους να ενδιαφέρονται. Την ίδια στιγμή, βέβαια, το 84, 9 % θα πάει σίγουρα να ψηφίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το 41,9% των ψηφοφόρων θα βρεθεί μπροστά στις κάλπες για να τιμωρήσει το κόμμα που θεωρεί ότι έχει την ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της χώρας, ενώ μόνο ένα 29,5% θα ψηφίσει το κόμμα που θεωρεί ότι έχει την καλύτερη λύση για το αύριο.

Σε ερώτηση σχετικά με την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Ευάγγελος Βενιζέλος προηγείται με 24,3% έναντι του Αντώνη Σαμαρά, που συγκεντρώνει 23,8%. Ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, είναι ότι κανένας από τους δύο δεν κρίνεται κατάλληλος για την θέση αυτή για το 50,4% των ψηφοφόρων.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά πρώτη, το ΠΑΣΟΚ δεύτερο, ακολουθεί το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία φαίνεται να μένει πάλι εκτός Βουλής.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά έχουν ως εξής:

ΠΑΣΟΚ 14,2%. ΝΔ 18,2%. ΚΚΕ 8%. ΛΑΟΣ 4%. ΣΥΡΙΖΑ 6,2%. Οικ. Πράσινοι 1,5%. ΔΗ.ΣΥ. 2,5% ΔΗΜΑΡ 5,9%. Ανεξάρτητοι Έλληνες 7%. Χρυσή Αυγή 3,1%.

Μειωμένα εμφανίζονται τα ποσοστά του άκυρου(10,2%), ενώ υπάρχει ακόμη ένα 19,2% των ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να απαντήσουν, ακόμη, τι θα ψηφίσουν στις εκλογές.

Κοντά στο 50%, (49,2%) προτιμούν μετεκλογικά μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά, ενώ ένα 28,2% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Ευ. Βενιζέλο.

Το 14,9% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Αριστεράς, το 9,6% θέλει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας, το 7% συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - λοιπών δεξιών κομμάτων, και ένα 24,5% θέλει άλλη κυβέρνηση συνεργασίας.

Το 92,2% θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της κυβέρνησης Παπανδρέου ότι είναι απογοητευτικά, ενώ αναφορικά με την κυβέρνηση Παπαδήμου το 45% περίπου κρίνει το έργο της μάλλον θετικό.