ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάπα Research: Κυβέρνηση συνεργασίας θέλει το 59% των πολιτών

Κάπα Research: Κυβέρνηση συνεργασίας θέλει το 59% των πολιτών

Ποσοστό 44,6% συγκεντρώνουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σε νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Τα Νέα».

Η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά 6 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, ενώ στη Βουλή μπαίνουν δέκα κόμματα.

Συγκεκριμένα, με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 25,5%,

Το ΠΑΣΟΚ παίρνει 19,1%, το ΚΚΕ 10,6%, ο ΛΑΟΣ 4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,6%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,7% και η Χρυσή Αυγή 5,2%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βγάζουν 170 βουλευτές.

Οι 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ.

Πάντως, ενώ το 70,4% θεωρεί πως η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα των εκλογών, μόνον το 28,6% θεωρεί προτιμότερο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ στο 8,1% ανέρχεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που εμφανίζονται υπέρ της εκ νέου διενέργειας εκλογών στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Αντιθέτως, καταγράφεται ένα ισχυρότατο ρεύμα ψηφοφόρων σε ποσοστό 59% υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Σε αντίθεση πάντως με την επικράτηση της ΝΔ στην παράσταση νίκης, στην ερώτηση ως προς το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προηγείται του Αντώνη Σαμαρά.

Διχασμένοι είναι οι ερωτηθέντες απέναντι στην αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία πάντως συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά αποδοχής.

Το 44% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά το έργο της και το 52,6% αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

Επίσης το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και μόλις το 13% προτιμά την επιστροφή στη δραχμή.

Το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν τη δραχμή είναι αυξημένο -προσεγγίζει το 40%- μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, χωρίς ωστόσο αυτή η τάση να είναι πλειοψηφική μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ποσοστά υπέρ της δραχμής εμφανίζονται χαμηλότερα του 30%, ακόμα και σε κόμματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.

Πάνω από εννιά στους δέκα ψηφοφόρους, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, στηρίζουν την παραμονή στο ευρώ.