ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώσεις στους δικαστικούς αντιπροσώπους που δεν θα πάνε στις εκλογές

Κυρώσεις στους δικαστικούς αντιπροσώπους που δεν θα πάνε στις εκλογές

Με ποινικές κυρώσεις προειδοποιεί τους δικαστικούς αντιπροσώπους που δεν θα εμφανιστούν στις θέσεις τους ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Με αφορμή φαινόμενα προσπάθειας δικαστικών αντιπροσώπων να επιστρέφουν τους διορισμούς τους, μετά την απόφαση για φορολόγηση της αμοιβής τους, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε επείγουσα εγκύκλιο προς τους εφόρους των εκλογών και τους κατά τόπους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας.

Όπως υπογραμμίζει «παρατηρείται το φαινόμενο δικαστικοί αντιπρόσωποι εμφανιζόμενοι ενώπιον των εισαγγελικών αρχών να εκδηλώνουν πρόθεση αποποιήσεως του διορισμού τους δια της επιστροφής του εγγράφου διορισμού τους μετά την παραλαβή του».

Προς αποτροπή των «κρουσμάτων» αυτών ο κ. Τέντες επισημαίνει ότι αφενός υπάρχουν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις για όσους δεν πάνε στα εκλογικά τμήματα και αφετέρου «οι τακτικοί και αναπληρωτές αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, μη έχοντες το δικαίωμα αποποιήσεως του διορισμού τους, είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται στον τόπο του διορισμού τους δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία και να εκτελούν εγκαίρως και επιμελώς τα καθήκοντά τους».

Επομένως, σημειώνει ο κ. Τέντες, «οι εισαγγελείς Πρωτοδικών δεν πρέπει να δέχονται επιστροφές διοριστηρίων αλλά αντιθέτως οφείλουν να υποδεικνύουν στους δικαστικούς αντιπροσώπους τις ως άνω υποχρεώσεις τους, υπενθυμίζοντας σε αυτούς τις πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, που υπέχουν στην περίπτωση που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους».

Για τους εφόρους

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τέντε, οι έφοροι πρέπει:

Α) να γνωστοποιούν στους αρμόδιους εισαγγελείς Πρωτοδικών τα πλήρη στοιχεία όσων δικαστικών αντιπροσώπων δεν προσέρχονται αδικαιολόγητα να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους επειδή η άρνησή τους αυτή είναι αξιόποινη πράξη.

Β) σε περίπτωση που εξαντληθεί ο αριθμός των αναπληρωματικών δικαστικών αντιπροσώπων και υπάρχουν εκλογικά τμήματα χωρίς δικαστικό 1) να διορίζουν ως αντιπροσώπους πρόσωπα που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 68 του Π.Δ. 26/2012 τα οποία βρίσκονται στην περιφέρειά τους, αφού προηγουμένως ζητήσουν σχετικά στοιχεία ταυτότητα από τα Πρωτοδικεία, τους Δικηγορικούς Συλλόγους και την περιφέρεια και 2) να χρησιμοποιούν δικαστικούς αντιπροσώπους από όμορες περιφέρειες μετά από σχετική αίτησή τους και εντολή του εφόρου στην περιφέρεια του οποίου αυτοί έχουν διοριστεί.

Ήδη, οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικηγόροι έχουν εξεγερθεί για την απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, 3 ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, να παρακρατηθεί ποσοστό 29% επί των αμοιβών των δικαστικών αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών επιστολή επισημαίνοντας « ενόψει και της από 2-5-2012 εκδοθείσας διάταξης του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων - τον προβληματικό και αλληλοσυγκρουόμενο χαρακτήρα των ισχυουσών διατάξεων αναφορικά με τη φορολόγηση ή μη της καταβαλλόμενης στους δικαστικούς αντιπροσώπους αποζημίωσης και καλώντας το αρμόδιο υπουργείο να επανεξετάσει άμεσα το ζήτημα, αίροντας τις παλινωδίες που χαρακτηρίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία».