ΕΚΛΟΓΕΣ

IIF: Οι αντιμνημονιακοί μπορεί να πάρουν 60% στην Ελλάδα

IIF: Οι αντιμνημονιακοί μπορεί να πάρουν 60% στην Ελλάδα

Τα αντιμνημονιακά κόμματα μπορεί να λάβουν στις εκλογές της Κυριακής μέχρι και το 60% των ψήφων εκτιμά το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), σε εσωτερικό του σημείωμα.

Το IIF επικαλείται τις δημοσκοπήσεις και εκτιμά ότι από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, σύμφωνα με το εσωτερικό σημείωμα, τα κόμματα που στηρίζουν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δείχνουν σχετική ανάκαμψη, μετά από μία μεγάλη πτώση.

Στο 60% οι αντιμνημονιακοί

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IIF, τα κόμματα που αντιτάσσονται στο πρόγραμμα μπορεί να συγκεντρώσουν μέχρι και το 60% των ψήφων, κάτι που θα δυσχεράνει τη διεκδίκηση της ξεκάθαρης λαϊκής εντολής, που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ωστόσο, λόγω της εκλογικής νομοθεσίας, που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα, πιθανότερο σενάριο προβάλλει ο συνασπισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εάν τα δύο κόμματα συγκεντρώσουν το 37% των ψήφων, τότε μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας 8 εδρών.

«Πιο ισχυρή κυβέρνηση με την Ντόρα στη Βουλή»

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη Δημοκρατική Συμμαχία, που αν κατορθώσει να μπει στη Βουλή, θα ενδυνάμωνε τον κυβερνητικό συνασπισμό. «Εάν η Δημοκρατική Συμμαχία κατορθώσει να μπει στη Βουλή και να συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αυξήσει την πλειοψηφία της κυβέρνησης συνασπισμού στις 15 έδρες», υποστηρίζει το IIF, που προσθέτει ότι κάτι τέτοιο «θα απαιτήσει την συμφιλίωση μεταξύ της Μπακογιάννη και του Σαμαρά».

Εάν όμως η Δημοκρατική Συμμαχία δεν πιάσει το όριο του 3% ή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν λάβουν το 38% των ψήφων, «θα απαιτούσε πιθανώς τη συνέχιση μιας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών, και μετά να ακολουθήσουν νέες εκλογές ύστερα από ένα αξιοπρεπές χρονικό διάστημα, ίσως αργότερα στο 2012».

Ρoή Ειδήσεων