ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φοιτητικές εκλογές εν μέσω πολιτικής αστάθειας

Φοιτητικές εκλογές εν μέσω πολιτικής αστάθειας

Φοιτητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 16 Μαΐου 2012 στη σκιά των αποτελεσμάτων της προηγούμενης Κυριακής και της πολιτικής αστάθειας στην οποία έχει εισέλθει η χώρα.

H κατάσταση στα Πανεπιστήμια είναι ήρεμη μέχρι αυτή τη στιγμή κάτι που σε τίποτα δε θυμίζει τα λουκέτα του προηγούμενου Σεπτέμβρη αλλά και τη ρευστότητα του κεντρικού πολιτικού σκηνικού.

Το κλίμα της ανατροπής πάντως που μάλλον αποτυπώθηκε στις εθνικές εκλογές, δε φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τις πολιτικές επιλογές των φοιτητών καθώς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα κερδίσει άνετα για ακόμα μία χρονιά κυρίως της στροφής στην πολιτικοποίηση που πραγματοποιεί τα τελευταία δύο χρόνια. Ακόμα και ιδεολογικοί αντίπαλοι αναγνωρίζουν στους γαλάζιους πλέον πως έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην παραγωγή πολιτικών για τον Πανεπιστήμιο αλλά και για την ίδια την κοινωνία, καθώς φέτος το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται πως κρίθηκε από την Κοινωνική Πρόταση που αποφάσισαν να καταθέσουν οι γαλάζιοι.

Πρόκειται για ένα σύνολο θέσεων για το πως τα ελληνικά ιδρύματα θα μπορέσουν να στηρίξουν τους φοιτητές εν μέσω οικονομικής κρίσης, κάτι που απ' ότι φαίνεται "κέρδισε" τους φοιτητές και "κλείδωσε" μία ακόμα πρωτιά για τη ΔΑΠ. Στον αντίποδα, η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, δείχνει να ακολουθεί τα βήματα του κόμματος μιας και προσπαθεί να προλάβει το τρένο των εκλογών εν μέσω διασπάσεων και της απογοήτευσης των στελεχών για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών αλλά και για τη γενικότερη εικόνα της παράταξης, γεγονός που ήταν εύκολα αντιληπτό όλη τη χρονιά.

Από την άλλη, οι παρατάξεις της Αριστεράς διεκδικούν μερίδιο από τα συντρίμμια του ΠΑΣΟΚ με την ΠΚΣ (ΚΚΕ) ωστόσο να μη μπορεί ωστόσο να απορροφήσει τις "πράσινες" απώλειες κάτι που πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν τα ΕΑΑΚ και η ΑΡ.ΕΝ. που αναμένεται να καταγράψουν ελαφριά άνοδο.

Το γεγονός πάντως πως οι φοιτητικές εκλογές συνεχίζουν για ακόμα μία χρονιά να μην ταυτίζονται με το πολιτικό σκηνικό, είναι μάλλον ενθαρρυντικό ιδιαίτερα σε μία εποχή που τα πάρτι και οι "εκδρομές στη Μύκονο" δείχνουν να αποτελούν παρελθόν και η ατζέντα έχει μάλλον επιστρέψει στην καθημερινότητα των ιδρυμάτων και την πολιτικοποίηση. Τουλάχιστον βλέποντας τα τόσα αδιέξοδα των μεγάλων, οι μικροί αποφάσισαν έστω και καθυστερημένα να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό δρόμο.