ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιγότερο θα κοστίσουν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου

Λιγότερο θα κοστίσουν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου

Αποφάσεις για τη χρηματοδότηση και των τηλεοπτικό χρόνο των κομμάτων έλαβε η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών κ. Αντώνη Μανιτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας κ. Αντώνη Αργυρού, ελήφθησαν αποφάσεις για τις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Μανιτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για το πνεύμα συνεννόησης που έδιναν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα για την απόφαση μείωσης του εκλογικού κόστους κατά 30% σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Πόσο θα στοιχίσει η διαδικασία

Οι μετέχοντες στη Διακομματική αποφάσισαν να μειωθεί το κόστος της εκλογικής διαδικασίας από τα 60 εκατ. ευρώ στα 40 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα κόμματα δέχθηκαν ομοφώνως τη μείωση της εκλογικής τους χρηματοδότησης τουλάχιστον κατά 50% έναντι των εκλογών της 6ης Μαΐου. Ως εκ τούτου, θα λάβουν συνολικά 3 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 6 εκατ. ευρώ.

Η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ετέθη και το ζήτημα του χρόνου προβολής των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο από τους δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και συμφωνήθηκε να γίνει η κατανομή με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Όσον αφορά το ζήτημα της προβολής τω υποψηφίων βουλευτών, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι θα εφαρμοστούν οι κανόνες της δεοντολογίας μεταξύ των κομμάτων και των καναλιών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ, καθώς οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυροδοσία.

Ντιμπέιτ με άλλη λογική

Επίσης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων συζήτησαν και για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των πολιτικών αρχηγών, καίτοι η επιτροπή δεν είναι αρμόδια επί του θέματος.

Σχεδόν το σύνολο των εκπροσώπων συμφωνούν μεν στη διεξαγωγή των τηλεοπτικών αναμετρήσεων, θέτοντας ως προϋπόθεση να υπάρξει άλλη λογική στο στήσιμό τους.

Τις επόμενες ημέρες –πιθανόν και την Τετάρτη- αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας που θα ρυθμίζει όλα τα τεχνικά θέματα και τις αποφάσεις της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών.