ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την απαγόρευση

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την απαγόρευση

Μάχη μέχρις εσχάτων για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πώς εξελίσσεται η δυναμική των κομμάτων

Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η πλειοψηφία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δημοσιεύτηκαν λίγες ώρες πριν ισχύσει η απαγόρευση της δημοσιοποίησής τους, δηλαδή 15 ημέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, δύσκολα ένα κόμμα από μόνο του θα μπορέσει να κατακτήσει την αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει ότι μετεκλογικά θα πρέπει να υπάρξουν συμπράξεις κομμάτων ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστά από 23,9% (MARC) μέχρι 26,5% (VPRC, RASS), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστά από 22,5% (MRB) μέχρι 31,5% (Public Issue σε εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου). Πάντως και τα δύο κόμματα καταγράφουν άνοδο έναντι των ποσοστών που συγκέντρωσαν στις εκλογές.

Πτώση των υπόλοιπων κομμάτων

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν τα υπόλοιπα κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή να καταγράφουν απώλειες, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η Χρυσή Αυγή δείχνει να περιορίζει τα ποσοστά της, ενώ πτώση φαίνεται ότι σημειώνει και το ΠΑΣΟΚ, που σε ορισμένες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι διατηρεί την εκλογική του δύναμη και σε μία (ΚΑΠΑ REASEARCH) δείχνει να λαμβάνει μόλις 9,9%. Τα ποσοστά της διατηρεί η Δημοκρατική Αριστερά.

Παράσταση νίκης

Εντυπωσιακό πάντως προβάδισμα στην παράσταση νίκης διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και στις δημοσκοπήσεις που δίνουν την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις περισσότερες μετρήσεις, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα.

METRON ANALYSIS: Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία

Σύμφωνα με την Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1, προηγείται η ΝΔ με 22,7%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 22%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,2%, η ΔΗΜΑΡ με 6,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7%, το ΚΚΕ με 4,4% και η Χρυσή Αυγή με 3,9%.

Κάπα Research: Πρώτη η ΝΔ με 26,1%

Όπως προκύπτει από τη Δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύσαν «Τα Νέα», πρώτη έρχεται η Νέα Δημοκρατία με διαφορά 2,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά, πρώτη έρχεται η ΝΔ με 26,1%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,6%, τρίτο το ΠΑΣΟΚ με μόλις 9,9%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,7%, πέμπτοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7%, έκτη η Χρυσή Αυγή με 5,1% και έβδομη η Δημοκρατική Αριστερά με 4,4%.

Rass: Προβάδισμα της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη και στη δημοσκόπηση της Rass για τον «Ελεύθερο Τύπο», καταγράφοντας προβάδισμα 2,3%.Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 26,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,2%, το ΠΑΣΟΚ 12,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,8%, το ΚΚΕ 5,2%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,4% και η Χρυσή Αυγή 3,6%.

Βαρόμετρο Public Issue: Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με παράσταση νίκης στη ΝΔ και επτακομματική Βουλή δείχνει η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την Public Issue, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 31,5%, ενώ δεύτερη έρχεται η ΝΔ με 25,5%. Τρίτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 13,5% και ακολουθεί η Δημοκρατική Αριστερά με 7,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ συγκεντρώνουν 5,5%, ενώ η Χρυσή Αυγή υποχωρεί στο 4,5%.

Pulse: Απόλυτη ισοπαλία

Απόλυτη ισοπαλία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έδειξε η δημοσκόπηση της Pulse για το Ποντίκι. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν ποσοστό 24,5%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, το ΚΚΕ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5%, η Δημιουργία Ξανά με 2,5%, ο ΛΑΟΣ με 1,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1%, ενώ οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 6%.

VPRC: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκτίμηση εκλογικής επιρροής

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα σε εκτίμηση εκλογικής επιρροής της VPRC για λογαριασμό του περιοδικού Επίκαιρα. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30% έναντι 26,5% της Νέας ∆ηµοκρατίας. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,5% και η Δημοκρατική Αριστερά επίσης με 7,5%, το ΚΚΕ με 5,5% και η Χρυσή Αυγή με 4,5%.

Διαβάστε επίσης:

Προβάδισμα 0,7% για την ΝΔ

«Ντέρμπι» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση: Απόλυτη ισοπαλία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος σε νέα δημοσκόπηση