ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης βάσει exit poll

Τα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης βάσει exit poll

Η οριακή νίκη της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με το κοινό exit poll, με μισή διαφορά από το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία για το κόμμα του κ. Αντώνη Σαμαρά στο κοινοβούλιο. Οπότε, όλα τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει μαζί με το μπόνους των 50 εδρών, 127 βουλευτές. Ο κ. Σαμαράς θα λάβει διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια και θα ξεκινήσει γύρο επαφών με τους επικεφαλής των κομμάτων.

Όμως, η «πόρτα» της Κουμουνδούρου θα είναι κλειστή για τον κ. Σαμαρά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει κυβέρνησης συνεργασίας με τα κόμματα-πρωταγωνιστές του μνημονίου.

Το ΠΑΣΟΚ με τη δύναμη των 30 εδρών, που φαίνεται ότι θα καταλάβει, μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Η πλειοψηφία τους θα είναι 157 έδρες. Όμως, ο κ. Βενιζέλος έχει θέσει σαν προϋπόθεση την ψήφο εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, υπάρχουν οι 18 πιθανές έδρες των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ωστόσο, δεν φτάνουν για κυβέρνηση με τη ΝΔ, ακόμα και αν ξεπεραστεί το βέτο που έχει θέσει ο κ. Πάνος Καμμένος στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ για την πρωθυπουργία της χώρας.

Στη Χρυσή Αυγή δεν υπάρχει περίπτωση να απευθυνθεί η Συγγρού.

Η ΔΗΜΑΡ πιθανώς θα καταλάβει 16 έδρες θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να στηρίξει κυβέρνηση την οποία δεν θα στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, το ΚΚΕ έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς εκτός των άλλων ζητά την αποδέσμευση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην περίπτωση που έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι θα καταλάβει 127 έδρες και θα μένουν 24 για την πλειοψηφία. Ακόμα και αν υπάρξει θετική ανταπόκριση από τη ΔΗΜΑΡ με τις 16 έδρες, θα λείπουν ακόμα οκτώ.

Από εκεί και πέρα, τα επικρατέστερα σενάρια είναι να δεχτούν ψήφο ανοχής ή εμπιστοσύνης από το ΠΑΣΟΚ ή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.