ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα σχεδιαστεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

Πώς θα σχεδιαστεί κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

Σημαντικός και αναμφισβήτητος είναι ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας στις προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης, η οποία θα είναι ισχυρή και θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του και πρέπει να κινηθεί άμεσα, επίμονα και αποτελεσματικά ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση.

«Ο πρώτος σκόπελος ξεπεράστηκε» σχολιάζουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά προσθέτουν ότι από τη στιγμή που θα λάβει ο πρόεδρος του κόμματος την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια δεν έχει πολλά περιθώρια να τηρήσει σκληρή γραμμή. Στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι με διπλωματικότητα και ρεαλισμό, ο κ. Αντώνης Σαμαράς μπορεί να εγγυηθεί τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα εκφράζει τις φιλο-ευρωπαϊκές τάσεις.

Με το δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να διαδραματίσει αυστηρώς το ρόλο της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, σύμφωνα και με όσα δήλωσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, το βάρος για το σχηματισμό κυβέρνησης σε συνεργασία με τη Ν.Δ. θα το επωμιστούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η «Δημοκρατική Αριστερά».

Για το λόγο αυτό, ο κ. Σαμαράς φαίνεται έτοιμος να συζητήσει με τους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη τρόπους για το σχηματισμό κυβερνήσεως με πολιτικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά που θα εγγυηθεί:

  • Αφ’ ενός την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδος προς τους δανειστές της και την τρόικα.
  • Αφ’ ετέρου θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη επαναδιαπραγματεύσεως ή τουλάχιστον χαλάρωσης του εφαρμοζόμενου Μνημονίου. Δεν είναι τυχαίο ότι από την περασμένη εβδομάδα, οπότε ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόι φέρεται να έχει ζητήσει προτάσεις από τους συνεργάτες του για τα περιθώρια επαναδιαπραγματεύσεων επί του Μνημονίου εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανοικτή διαπραγμάτευση

Για όλα αυτά τα θέματα ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει με ανοικτά χαρτιά με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη. Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπάρχει συναντίληψη όσον αφορά στο αντικείμενο και το σκοπό της νέας κυβέρνησης.

Από κει και πέρα, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ευήκοα ώτα εκατέρωθεν ώστε να διαμορφωθεί ένα ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο θα συμμετέχουν τεχνοκράτες αλλά και νέα πρόσωπα. Εξ ου και η αλλαγή της στάσεως του κ. Βενιζέλου μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όσον αφορά στις συζητήσεις με τον πρόεδρο της «Δημοκρατικής Αριστεράς», τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα κατά τους πολιτικούς αναλυτές.

Οι συζητήσεις θα γίνουν σε επίπεδο που θα επικεντρωθούν σε δύο άξονες και ουσιαστικώς θα απαντούν στους εκφρασμένους προβληματισμούς που έχει διατυπώσει ο κ. Κουβέλης: Πρέπει να εκφραστούν δεσμεύσεις όσον αφορά στις κοινωνικές παροχές και την ανάληψη φιλολαϊκών μέτρων που θα επιτρέψουν στην κοινωνία να ανασάνει. Επίσης, θα πρέπει να τοποθετηθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής σε υπουργεία μείζονος σημασίας, όπως τα Εργασίας και Υγείας.

Σε ρόλο εγγυητή

Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχουν και θεσμικό χαρακτήρα αφού ο κ. Κάρολος Παπούλιας θα έχει το ρόλο του εγγυητή των δεσμεύσεων που θα λάβει κάθε πολιτικός αρχηγός έναντι των άλλων.

Πολιτικοί παρατηρητές επισήμαιναν τις πρώτες πρωϊνές ώρες ότι χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Εκτός από την κρισιμότητα της κατάστασης στο εσωτερικό μέτωπο, από το πρωί της Δευτέρας ξεκινά μία περίοδος έντονης δοκιμασίας και αντιμετώπισης προκλήσεων ή προσκομμάτων που θα τεθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους στο «κοινοτικό» μέτωπο.

Ο κίνδυνος αποπομπής από την ευρωζώνη δεν εξέλειπε και έως τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδος η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τη μόνη χώρα που δείχνει να βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση.