ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκρίνιες για το Γαλάζιο Ψηφοδέλτιο

Γκρίνιες για το Γαλάζιο Ψηφοδέλτιο

Σε επικοινωνιακό "βατερλώ" τείνει να εξελιχθεί η κατάρτιση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου.

Στην ΝΔ έχουν αρχίσει ήδη να δίνουν και να παίρνουν οι γκρίνιες για τα πρόσωπα τα οποία θα συμπεριληφθούν, με πολλά στελέχη να δυσανασχετούν για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Από το στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη εκφράζονται ήδη επιφυλάξεις για το κατά πόσον η διαδικασία της κατάθεσης υποψηφιοτήτων και η συμπερίληψή τους στο ψηφοδέλτιο είναι πρέπουσα.

Ήδη σφοδρά πυρά το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη έχει εξαπολύσει κατά της υποψηφιότητας του εκδότη Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος υπήρξε σκληρός πολέμιος της ίδιας και του γιου της, Κώστα Μπακογιάννη από την εποχή που η Ντόρα διατελούσε Υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση Καραμανλή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά για διαφορετικούς λόγους, ενοχλημένη με τους χειρισμούς της ΝΔ είναι και η μέχρι σήμερα επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μαριέττα Γιαννάκου. Η πρώην υπουργός δεν εγκρίνει την μετατόπιση της ΝΔ από κόμμα του φιλελεύθερου κέντρου προς τα δεξιά, και θεωρεί ότι οι αλλεπάλληλες μεταγραφές στελεχών από το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη αλλοιώνουν την φυσιογνωμία και την ιδεολογία του κόμματος, όπως θεμελιώθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ένας λόγος παραπάνω που η κυρία Γιαννάκου φέρεται δυσαρεστημένη - σε βαθμό που είναι πολύ κοντά να μην θέσει καν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή- έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο νυν Πρόεδρος της ΝΔ έχει ελάχιστα ζητήσει όλο το προηγούμενο διάστημα την γνώμη της ιδίας και των υπολοίπων ευρωβουλευτών σε κρίσιμα ευρωπαϊκά θέματα.

Παρ' όλα αυτά, σε ότι αφορά την κυρία Γιαννάκου οι πληροφορίες την θέλουν να έχει δεχθεί προτάσεις από διάφορά ευρωπαϊκά φόρα να τοποθετηθεί εκπρόσωπος της Ελλάδας, αν και η ίδια δεν κρύβει την επιθυμία της να αναλάβει καθήκοντα Επιτρόπου δεδομένη της μακρόχρονης εμπειρίας και του εγνωσμένου κύρους της στους κόλπους της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα κατηγορία διαμαρτυρόμενων για τους χειρισμούς Σαμαρά στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Σε αυτήν υπάγονται τα στελέχη εκείνα που δεν βλέπουν να υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική του κόμματος εν όψει ευρωεκλογών. Πρόκειται για στελέχη κυρίως της λεγόμενης «Καραμανλικής» πλευράς που θεωρούν ότι ένα "ψηφοδέλτιο" στο οποίο θα μετέχει ο καθένας, από τον Κύρτσο μέχρι τον Ψωμιάδη, μπορεί τελικά να αποτελέσει μπούμερανγκ για το κόμμα. Τα στελέχη αυτά δεν συμφωνούν με την άποψη ότι "όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα προς άγραν ψήφων", και δυσανασχετούν επειδή δεν έχουν τεθεί αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια για το ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να είναι υποψήφιος.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι όλα αυτά μπορεί προς το παρόν να εκφράζονται σε ιδιωτικές συζητήσεις, όμως ένα αποτέλεσμα όχι ενθαρρυντικό για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές το πιθανότερο είναι να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για όλα όσα δεν λέγονται μέχρι στιγμής δημόσια...

Διαβάστε επίσης

Οι γαλάζιοι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές