ΕΚΛΟΓΕΣ

Συμβολική κίνηση αποκαθήλωσης πορτρέτων «δωσίλογων» Δημάρχων

Συμβολική κίνηση αποκαθήλωσης πορτρέτων «δωσίλογων» Δημάρχων

Τα πορτρέτα των δημάρχων Κ. Μερκουρίου και Γ. Σερεμέτη αποκαθήλωσε η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», από το δημαρχείο, σε μια συμβολική κίνηση «αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας στην πόλη με αφορμή την επέτειο για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα».


Η παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της:

«Ο διορισμένος από το καθεστώς του Μεταξά Κ. Μερκουρίου βαρύνεται με την υποδοχή των Γερμανών ναζί στην πόλη και το ξήλωμα του εβραϊκού νεκροταφείου από συνεργεία του Δήμου το 1942. Ο ίδιος υπήρξε δραστήριο στέλεχος της μερίδας των "υπερπατριωτών" που τρομοκρατούσαν την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1930. Ο Γ. Σερεμέτης δήμαρχος την περίοδο της ναζιστικής κατοχής είχε ξηλώσει τα εβραϊκά ονόματα απ' όλους τους δρόμους της πόλης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσε ότι τα πορτρέτα αυτά δεν έχουν καμία θέση στον τοίχο δίπλα στους αιρετούς δημάρχους της πόλης. Επιπλέον τόνισε ότι απουσιάζει το πορτρέτο του αντιστασιακού δημάρχου της μετακατοχικής περιόδου Δ. Καβάλα.
Τα μέλη της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» στη θέση των πορτρέτων αυτών τοιχοκόλλησαν τα ονόματα των εκτελεσμένων από τους ναζί ΕΠΟΝιτών.

Στη συνέχεια, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης επισκέφθηκε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, στον οποίο παρέδωσε τα πορτρέτα, ζητώντας να μην παραπεμφθεί στις καλένδες το ζήτημα της αλλαγής ονοματοδοσίας δρόμων που έχουν ονόματα δωσίλογων. Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος δε δέχτηκε να παραλάβει τα πορτρέτα των δωσίλογων δημάρχων, επικαλούμενος ζήτημα τυπικής διαδικασίας, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «αυθαίρετη». Τα μέλη της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» άφησαν τα πορτρέτα στο γραφείο του και αποχώρησαν. «Η κίνηση αυτή είχε στόχο την ουσία της αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης στην πόλη μας».

Για "αυθαίρετη πράξη" έκανε λόγο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος."Η αποκαθήλωση των πορτρέτων που έχουν συνδεθεί με την ιστορία της πόλης και του τόπου μας, πρέπει να γίνει με θεσμικούς τρόπους και διαδικασίες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Thestival

Διαβάστε επίσης: Καστοριά: Σύλληψη νεαρού Αλβανού για μεταφορά 65 κιλών κάνναβης