ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σταύρος Καλαφάτης στις γειτονιές της περιοχής Χαριλάου

Ο Σταύρος Καλαφάτης στις γειτονιές της περιοχής Χαριλάου

Την ενεργοποίηση της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τη δημιουργία πολυόροφων, μηχανικών, σταθμών αυτοκινήτων σε τέσσερα δημοτικά οικόπεδα της περιοχής Χαριλάου, εντάσσει στους στόχους του συνδυασμού «Εντάξει», ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

«Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την περιουσία του προς όφελος των πολιτών, για να βοηθήσει σε ένα ουσιαστικό και καθημερινό τους πρόβλημα, σε μια περιοχή πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη», τόνισε, κατά τη σημερινή περιήγησή του στην περιοχή Χαριλάου, συνομιλώντας με κατοίκους που ανέδειξαν την έντονη έλλειψη χώρων στάθμευσης. Όπως είπε, τα οικόπεδα που μπορούν να φιλοξενήσουν σταθμούς αυτοκινήτων, είναι αυτά που βρίσκονται επί των οδών Νέα Εγνατία με Υψηλάντου, Γιάννη Αγγέλου με Νεάρχου, Γρηγορίου Ε΄ με Μελενίκου και Αρίστου Ζάχου.

Οι πολίτες ανέδειξαν και τα προβλήματα εικόνας και συντήρησης που έχουν τα σχολικά συγκροτήματα.

Ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι τα σχολεία αποτελούν πυρήνα της κάθε γειτονιάς και πρότεινε τη διαμόρφωση πλατείας και εισόδου στο σχολικό συγκρότημα του 3ου Γενικού Λυκείου επί των οδών Λευκωσίας και Βούλγαρη. Παράλληλα συζητήθηκαν αρκετές προτάσεις για τη δημιουργία νέου παιδικού σταθμού, καθώς ο υφιστάμενος είναι αρκετά μικρός για τις ανάγκες της περιοχής.

Όσον αφορά την καθημερινότητα, αρκετοί κάτοικοι και καταστηματάρχες τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, καλύτερης πρόσβασης στο δημόσιο χώρο αλλά και αξιοποίησης των πρώην βιομηχανικών κτιρίων της περιοχής (Αλυσίδα, Μέλισσα).

Ο Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης συζήτησε με τους κατοίκους την επέκταση της λεωφορειολωρίδας σε όλο το μήκος της οδού Παπαναστασίου, τις εναλλακτικές για καλύτερη χωροθέτηση και λειτουργία των λαϊκών αγορών στην περιοχή, την απομάκρυνση αυθαιρέτων από το πάρκο Αλκμήνης αλλά και την ανάπλαση του συγκεκριμένου πάρκου πίσω από το γήπεδο του Άρη.

Όσον αφορά τα πρώην βιομηχανικά κτίρια, ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι ο Δήμος «οφείλει να ηγηθεί μιας προσπάθειας αποκατάστασης της ευταξίας, με στόχο την οριστική απαλλαγή από εστίες μόλυνσης και την περιβαλλοντική εξυγίανση της περιοχής», ενώ δεσμεύθηκε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση των μακροχρόνιων εκκρεμοτήτων για την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών «όπως οφείλει να κάνει ένας Δήμαρχος που λειτουργεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στάθηκε στο θέμα της αναβάθμισης του δημοσίου χώρου και προέβαλε την πρότασή του για ανάπλαση μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων σε μία φιλική προς τους πολίτες και το περιβάλλον κατεύθυνση.

Ειδικά για το Χαριλάου τόνισε ότι μία τέτοια ανάπλαση μπορεί να περιλαμβάνει το «μεγάλο» οικοδομικό τετράγωνο που θα δημιουργηθεί από τις οδούς Παπαναστασίου, Πλαστήρα, Μυστακίδου και Γυμνασιάρχου Μικρού, το οποίο θα περιλαμβάνει ανακατασκευές και διαπλατύνσεις πεζοδρομίων παράλληλα με τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

«Συζητάμε με τους πολίτες, ακούμε τις ανάγκες, μελετάμε εφικτές εναλλακτικές και προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις», πρόσθεσε ο Σταύρος Καλαφάτης. Όσα δεν έγιναν μέχρι τώρα στις γειτονιές μας οφείλονται στην έλλειψη βούλησης, επιμονής, μακροπρόθεσμού σχεδιασμού και αποτελεσματικότητας. Αυτά τα ελλείμματα της δημοτικής αρχής τελειώνουν σύντομα.»