Χατζημαρκάκης: Να ανακληθεί η υποψηφιότητα των Σκοπίων για την ΕΕ

Newsroom Newsroom

Χατζημαρκάκης: Να ανακληθεί η υποψηφιότητα των Σκοπίων για την ΕΕ

Την ανάκληση της υποψηφιότητας των Σκοπίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-ΠΓΔΜ, Γιώργος Χατζημαρκάκης, με έκθεσή του για τα αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής.

O ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, πρόεδρος του κόμματος «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες», αναφέρει στην έκθεσή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της ΕΕ με την ΠΓΔΜ που προκάλεσαν την ακύρωση των μισών από τις συναντήσεις της επιτροπής που είχαν προγραμματίσει.

Στην έκθεσή του ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρει ότι ο πολιτικός διάλογος με την ΠΓΔΜ έχει επιδεινωθεί και εκτιμά πως «ένα σημαντικό τμήμα της ευθύνης για τις μη ικανοποιητικές σχέσεις της ΕΕ με την ΠΓΔΜ ανήκει στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος αντί να βοηθήσει τη χώρα να προοδεύσει, την κρατάει συνεχώς πίσω».

Ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-ΠΓΔΜ, αναφέρει στην έκθεσή του ότι δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην χώρα, περιγράφοντας συγκεκριμένα περιστατικά ενώ αναφέρεται και σε αλλά γεγονότα που δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. Ανάμεσα τους η κατηγορία του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι κατά του πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια και η αστυνομική επέμβαση κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού στην Βουλή που ανάγκασε την αντιπολίτευση να αποχωρήσει.

Ο κ. Χατζημαρκάκης επισημαίνει επίσης την επιδείνωση των σχέσεων της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές της χώρες, αλλά και τη δημιουργία προβλημάτων ανάμεσα στις εθνότητες της χώρας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του «το πρόγραμμα «Σκόπια 2014», ένα πρόγραμμα με την στήριξη της κυβέρνησης για την ανέγερση μνημείων που απεικονίζουν προσωπικότητες της ιστορίας της χώρας έχει ήδη δεχτεί σφοδρές κριτικές ότι προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία με εθνικιστικό τρόπο και δημιουργώντας εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία συνεχώς προκαλούνται, με τους ιστορικούς τους ήρωες να τους οικειοποιούνται στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος (για παράδειγμα, το άγαλμα του τσάρου Σαμουήλ ή τα κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φίλιππου και του Αριστοτέλη που προορίζονται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Σκοπίων). Αν η ΠΓΔΜ επιμείνει σε αυτές τις ιστορικές διαμάχες, θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτήτων, αποσταθεροποιώντας ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Το ποτήρι ξεχείλισε με την αμφιλεγόμενη ανέγερση του αγάλματος του τσάρου της Σερβίας Ντούσαν (γνωστός και ως Αλβανοκτόνος). Αυτή ήταν μια κραυγαλέα πρόκληση προς την Αλβανική μειονότητα και είχε ως αποτέλεσμα να επιτεθούν στο άγαλμα τα μέλη του κόμματος DUI. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η αλβανική κοινότητα έχει πληγεί ιδιαιτέρως, δεδομένου ότι η Αλβανία θεωρείται από πολλούς ως χώρα κλειδί για τη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

«Πιστεύω,, ότι ένα ισχυρό μήνυμα πρέπει να σταλεί στον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ανάκληση του καθεστώτος της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στην ΕΕ και να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή, όταν, τόσο η χώρα όσο και η ΕΕ είναι έτοιμες» καταλήγει η έκθεση του προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ-ΠΓΔΜ, Γιώργου Χατζημαρκάκη προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Χατζημαρκάκη - Σούλτς για τα Μνημεία των Ποντίων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved