ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοτικές Εκλογές 2014: Χτίζοντας μια Ελλάδα που νοιάζεται για τα ζώα

Δημοτικές Εκλογές 2014: Χτίζοντας μια Ελλάδα που νοιάζεται για τα ζώα

Ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, η Animal Action Hellas ξεκίνησε μία εκστρατεία lobbying υποψηφίων δημάρχων της Χώρας μας με κεντρικό μήνυμα:ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την προστασία των ζώων συντροφιάς (Ν. 4039/2012, Άρθρο 9), «οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων».

Στόχος μας είναι να λάβουμε μία έγγραφη ΥΠΟΣΧΕΣΗ από τους υποψηφίους δημάρχους των 100 από τους συνολικά 325 δήμους της Χώρας. Μία υπόσχεση που θα δεσμεύει ως προς την εφαρμογή του Νόμου 4039/2012 και που θα συνεπάγεται την εφαρμογή προγραμμάτων στείρωσης, σήμανσης και εμβολιασμού του αδέσποτου πληθυσμού του εν λόγω Δήμου.

Η ορθή διαχείριση του αδέσποτου πληθυσμού μέσω της στείρωσης, της σήμανσης και του εμβολιασμού είναι εξαιρετικής σημασίας για πολλούς λόγους:

* Η στείρωση είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ο μοναδικός, επιστημονικός τρόπος διαχείρισης του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Η δηλητηρίαση απαγορεύεται ρητά και τιμωρείται αυστηρά βάσει του Αρ. 16, Παρ. α και β, με πρόστιμο ύψους €30.000 για κάθε ζώο.
* Με τη στείρωση και τον εμβολιασμό εξασφαλίζεται η υγεία του ζώου, μιας και εξαλείφονται τα επιθετικά φαινόμενα μεταξύ αρσενικών ζώων και οι μεταδοτικές ασθένειες, που μεταδίδονται κυρίως με τη γενετήσια πράξη και τη γέννα.
* Εκμηδενίζεται σταδιακά το τρομακτικό φαινόμενο των αγελών που προκαλεί τεράστια ενόχληση στους δημότες με επιθέσεις σε πολίτες.
* Δημιουργείται ένας - αριθμητικά διαχειρίσιμος - αδέσποτος πληθυσμός που συνεπάγεται και κοινωνικά οφέλη όπως:
* Λιγότερα ατυχήματα από αδέσποτα που 'πετάγονται' ξαφνικά στους δρόμους
* Λιγότερα υγειονομικά προβλήματα και άρα καθαρότερο οικιστικό περιβάλλον από την ελαχιστοποίηση επιδρομών των αδέσποτων σε κάδους απορριμμάτων
* Λιγότερα περιττώματα στους δρόμους
* Δημιουργείται ένας υγιής, μικρός σε αριθμό, φροντισμένος αδέσποτος πληθυσμός – εικόνα ευχάριστη - όχι μόνο για τον κάθε δημότη αλλά και για τον ξένο επισκέπτη, που θα έρθει στη χώρα μας, αναμένοντας μια Ευρωπαϊκή εικόνα αντιμετώπισης των ζώων, μακριά από την εξαθλίωση.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από διεθνείς tour operators, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
* Οι ξένοι ταξιδιώτες ανησυχούν για την προσωπική τους ασφάλεια και αντιλαμβάνονται ότι η εξαθλιωμένη εικόνα των αδέσποτων θα μπορούσε να τα καταστήσει επικίνδυνα.
* Η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι συναισθηματικής φύσεως. Η επίδραση που έχει η εικόνα εξαθλιωμένων/κακοποιημένων ζώων στους τουρίστες -κατά την διάρκεια των διακοπών τους- τους προδιαθέτει αρνητικά και τις περισσότερες φορές αρνούνται να ξανα-επισκεφτούν τη χώρα. Επίσης, οδηγούνται μέχρι και στη δυσφήμιση της χώρας.
* Τέλος, εξαλείφεται σταδιακά η πιθανότητα να παρουσιαστεί λύσσα στην περιοχή καθώς ο αντιλυσσικός εμβολιασμός αποτελεί το σημαντικότερο βήμα πρόληψης.

Με ιδιαίτερη χαρά, επικροτούμε την πρώτη θετική ανταπόκριση στην εκστρατεία μας καθώς ο κ. Γιώργος Σωφρόνης, υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο του Σαρωνικού, υπέγραψε την ΥΠΟΣΧΕΣΗ αποδεικνύοντας ότι διαθέτει ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον για τους τετράποδους «δημότες» του.

Ελπίζουμε ότι η υπόσχεση του υποψηφίου Δημάρχου κου. Σωφρόνη θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους υποψηφίους δημάρχους, οι οποίοι όλοι μαζί θα συνεισφέρουν στο να χτιστεί μια Ελλάδα που νοιάζεται για τα ζώα.