ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σ. Θεοδωράκης στην Καβάλα: «Το Ποτάμι… τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές»

Ο Σ. Θεοδωράκης στην Καβάλα: «Το Ποτάμι… τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές»

Στην Καβάλα βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο γνωστός δημοσιογράφος και επικεφαλής της κίνησης «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης -συνοδευόμενος από υποψήφιους ευρωβουλευτές της παράταξής του-, προκειμένου να παρευρεθεί σε ανοιχτή συγκέντρωση στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης (μπροστά από την προτομή του Κωνσταντίνου Κανάρη).

Η συγκέντρωση αυτή, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:30, δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ανοιχτή συζήτηση με οπαδούς της κίνησης και μη, στην οποία ο κ. Θεοδωράκης απάντησε σε αρκετά ερωτήματα που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους (οι οποίοι, αρχικά, ήταν λίγοι αλλά αυξήθηκαν όσο περνούσε η ώρα) για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μοίρασε σε αρκετούς από τους παρευρισκόμενους...ψάθινα καπέλα για να προφυλαχθούν από τον μεσημεριανό ήλιο (τονίζοντας με σκωπτική διάθεση ότι αυτά ανήκουν «στα πλαίσια των παροχών της παράταξης») εμφανίστηκε αρκετά χαλαρός και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν, σε μια προσπάθεια να προβάλει τις θέσεις της παράταξής του για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Εξέφρασε την πεποίθηση -βάση των δημοσκοπήσεων- ότι το Ποτάμι μπορεί να καταλάβει την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές (σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι πολίτες επιθυμούν μια αναδιάταξη του τρέχοντος πολιτικού σκηνικού και ενδιαφέρονται να μάθουν για το είδος των επόμενων συγκυβερνήσεων), ενώ στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στηλίτευσε την δημιουργία πολλών παράνομων χωματερών -για τις οποίες η Ελλάδα πληρώνει μεγάλα πρόστιμα, και οι οποίες προκαλούν ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες ακόμα και στα νερά του Αιγαίου- τονίζοντας πως «όσο αυξάνεται το πρόβλημα τόσο μειώνεται η τουριστική αξία ενός τόπου».

Ο κ. Θεοδωράκης, ακόμα, μίλησε για την ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής πολιτείας στις ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα αδέσποτα ζώα (μετά από παρέμβαση του μέλους του Φιλοζωϊκού Σωματείου Καβάλας «Αίσωπος» Κώστα Γιτίσογλου), ενώ όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο ανέφερε ότι «αυτό δημιουργήθηκε από τους κόπους των Ελλήνων πολιτών αλλά έτυχε προεκλογικής διαχείρισης από την κυβέρνηση. Το Ποτάμι είχε προτείνει από τον Φεβρουάριο να ενισχύσει το πλεόνασμα τους ανέργους και αυτούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό εκτιμώ ότι βοήθησε ώστε να αλλαχτεί η αρχική απόφαση της κυβέρνησης για κατανομή του πλεονάσματος στους μισθούς των δικαστικών και των στρατιωτικών και την καθιέρωση του κοινωνικού μερίσματος».

Παράλληλα καυτηρίασε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι κατένειμε 7 εκατομμύρια € στα κόμματα -ποσό το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να ανακουφίσει 15.000 οικογένειες-, ενώ στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, αφού το χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, αναφέρθηκε στην πρόταση της παράταξής του για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας, σημειώνοντας ότι το ζήτημα των επιδομάτων ανεργίας πρέπει να γίνει ζήτημα ολόκληρης της Ευρώπης. Στην συνέχεια, επίσης, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «η βασικότερη λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι να ξαναδούμε την Ελλάδα να παράγει και να δούμε τα ελληνικά πανεπιστήμια να συνδέονται με την αγορά εργασίας. Σκεφτείτε ότι οι Έλληνες φοιτητές που πηγαίνουν να σπουδάσουν στο Εδιμβούργο πηγαίνουν ακριβώς διότι το εκεί πανεπιστήμιο έχει άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας -κάτι που στην Ελλάδα είναι αδιανόητο».

Κατά τα άλλα ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι πρέπει άμεσα να μειωθεί το χρέος της χώρας, διευκρινίζοντας, όμως, ότι αν λυθεί το θέμα του χρέους, το οποίο στην ουσία είναι δανεικά από την κοινωνία, όπως τόνισε, αυτό δεν συνεπάγεται και την διευθέτηση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.
«Η Ευρώπη είναι η οικογένειά μας. Αυτή τη στιγμή, το χρέος μας το έχουμε σε ευρώ, ενώ το 80% των προϊόντων μας καταλήγουν στην Ευρώπη. Ο εταίρος της χώρας, είναι η Ευρώπη και συνεπώς, ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι εντός αυτής, αλλά εντός μιας δίκαιης Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, παραθέτοντας και τα δυνατά «χαρτιά» της Ελλάδας, «την παραγωγή, τον τουρισμό και την καινοτομία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» έθεσε και πιο εξειδικευμένα ζητήματα, μετά από σχετικές ερωτήσεις που του κατέθεσαν οι παρευρισκόμενοι, με μία από αυτές να αφορά στο αγγελιόσημο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δημοσιογράφοι είναι σε μια παρέα εξουσίας, κερδίζοντας κάποια προνόμια από το κράτος και η θέση του "Ποταμιού" είναι ξεκάθαρη: Είμαστε εναντίον σε κάθε προνόμιο που αφορά σε συντεχνίες».

Ανάγοντας το θέμα πολιτικά, ανέφερε ότι η Δεξιά τα βάζει με τις μικρές συντεχνίες, «κάνοντας "μόκο" στα μεγάλα συμφέροντα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι η Αριστερά «είναι πάντα εναντίον των μεγάλων συμφερόντων, αλλά δε λέει λέξη για τα μικρά συμφέροντα», όπως πρόσθεσε.
Όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, η μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων στο μισό, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από τα 18 και όχι τα 25, αλλά και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, είναι ανάμεσα στις προτάσεις που ετοιμάζει το «Ποτάμι».

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές προτάσεις των κομμάτων, αναφορικά τις Ευρωεκλογές, τόνισε ότι «μόνο εμείς και το ΚΚΕ έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς να είναι συγγενείς, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν καμία συγκεκριμένη θέση», θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φτώχειας, την στήριξη τους πρωτογενούς τομέα και τον σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ για το πώς μπορεί η Ελλάδα να επιβληθεί στις μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις, δήλωσε ότι δεν αρκεί ούτε ο τσαμπουκάς, αλλά ούτε και η υποτέλεια.

Όσον αφορά τις Ευρωεκλογές, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι «υπάρχει και ένας άλλος δρόμος, πέρα από τον δρόμο των κομματικών στρατών και υπάρχει η ευκαιρία να παράξουμε ένα νέο πολιτικό σύστημα όχι απαραίτητα μέσα από το "Ποτάμι"», τονίζοντας ότι «αν πετύχουμε και γίνουμε η τρίτη πολιτική δύναμη, θα δοθεί ένα μήνυμα ανανέωσης όλου του πολιτικού σκηνικού της χώρας, ενώ αν το "Ποτάμι" εξαφανιστεί, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα σκεφτούν ότι υπάρχει ακόμα χώρος για το παλιό σύστημα».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η επιτυχία του «Ποταμιού» θα δώσει το έναυσμα για την ανανέωση και των υπόλοιπων κομμάτων. «Αν υπάρχει ελπίδα να δούμε έναν καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ ή μια καλύτερη ΝΔ, αυτή περνάει μέσα από την επιτυχία του "Ποταμιού"», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, συμπληρώνοντας ότι στις Ευρωεκλογές «δεν ψηφίζουμε για να πέσει η κυβέρνηση».

kavalapress

Διαβάστε επίσης: Καλαμαριά: Επίθεση από Μύρτσο καταγγέλει ο Λαμτζίδης