ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2014-Π.Μερτύρης στο newsbomb: Ο κόσμος δεν τσιμπάει πλέον

Εκλογές 2014-Π.Μερτύρης στο newsbomb: Ο κόσμος δεν τσιμπάει πλέον

Πολύ «παλιός» στην πόλη του, «καινούριος» στα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλώνει μη κομματικοποιημένος και-προς τιμήν του-αρνητικός στην είσπραξη της αποζημίωσης του δημάρχου. «Προτιμώ τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς», λέει ο υποψήφιος δήμαρχος Παλλήνης, Παναγιώτης Μερτύρης, ο οποίος συστήνεται μέσω του newsbomb.gr.

Γέννημα θρέμμα Παλληνιώτης, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις οικοδομικές επιχειρήσεις και στην εμπορία αυτοκινήτων. Μέχρι και προ τριετίας, αφιέρωνε τον περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο του στη σύζυγό και τις δύο κόρες του και στη μεγάλη του αγάπη, τον Παλληνιακό, στον οποίο είναι πρόεδρος και... αιμοδότης.

Τα δεδομένα, ωστόσο, άλλαξαν άρδην στις αμέσως προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Στην πρώτη απόπειρα ενασχόλησής του με τα κοινά, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην Παλλήνη. Κι αφού οπλίστηκε με γνώση για τα του δήμου, τώρα διεκδικεί τη δημαρχία με την παράταξη «Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη-Πόλεις για να ζεις» επιδιώκοντας να «ρίξει» από τον θώκο τον νυν «πρώτο πολίτη της πόλης», Αθανάσιο Ζούτσο.

mertiris-teliki


-Τι σας ώθησε στην απόφαση να ασχοληθείτε με τα κοινά;

«Ο τρόπος λειτουργίας του δήμου. Θεωρώ ότι είναι πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να μπουν στον δήμο νέοι άνθρωποι, αυτοδημιούργητοι, άφθαρτοι και χωρίς καμία προσωπική ιδιοτέλεια. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το αποκούμπι του Έλληνα σε ό,τι αφορά στην εξουσία. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς».


-Την εισπράττετε αυτή την απογοήτευση;

«Βεβαίως. Και είναι συχνό το φαινόμενο ο κόσμος να μας συνδέει και μας εξομοιώνει με τους πολιτικούς. Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε άνθρωποι που έχουμε έρθει για να προσφέρουμε και όχι για να επωφεληθούμε. Θεωρώ, επίσης, ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αποχωρούμε από την τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να έρχονται νέα πρόσωπα με ακόμα πιο φρέσκες ιδέες».


-Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, πόσο ανεξάρτητα μπορεί να λειτουργήσει ένας δήμος;

«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αυτό το έχουμε καταλάβει πλέον όλοι. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι δήμοι εισέπρατταν πακτωλό χρημάτων, τα οποία διαχειρίζονταν με άναρχο τρόπο. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει ακόμα σεβασμός στο δημόσιο χρήμα. Αυτό που μπορεί να γίνει, ωστόσο, είναι οι δήμοι να αναπτύξουν και να εκμεταλλευτούν δικούς τους πόρους με απώτερο σκοπό να γίνουν αυτάρκεις. Πρέπει να δημιουργηθούν 'μικρές επιχειρήσεις' μέσω της περιουσίας του κάθε δήμου. Αυτή η δυνατότητα υπήρχε ανέκαθεν, ωστόσο όλοι επαναπαύονταν εξαιτίας της ύπαρξης δημόσιου χρήματος.
Σε ό,τι αφορά στο δήμος Παλλήνης, δεν έχει εκμεταλλευτεί καθόλου την περιουσία του. Υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν και να αποφέρουν χρήματα. Υπάρχει για παράδειγμα στην Παλλήνη το Πεδίον του Άρεως, μια τεράστια έκταση που παραμένει ανεκμετάλλευτη. Άλλη μία μεγάλη έκταση που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο της Παλλήνης. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια οικολογική λαϊκή αγορά και να επωφεληθούμε των εσόδων. Επαναλαμβάνω, γιατί είναι σημαντικό, ότι οι δήμοι πρέπει να αποκτήσουν δικούς τους οικονομικούς πόρους».

-Ποιο θεωρείτε αυτή τη στιγμή ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου;

«Αναμφισβήτητα την απουσία αποχετευτικού συστήματος. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει αποχέτευση σε μια περιοχή που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 5 από το αεροδρόμιο. Αποτελεί προτεραιότητα για μας. Ξέρετε, υπήρξαν στο παρελθόν ευκαιρίες. Η μεγαλύτερη ήρθε με τη δημιουργία της Αττικής Οδού. Πέρασε από εδώ η Αττική Οδός και μαζί πέρασε ανεκμετάλλευτη και η ευκαιρία. Πολύ σημαντική θεωρώ, επίσης, την άμεση ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλεως».

-Πώς βλέπετε αλήθεια την εκλογική αναμέτρηση;

«Όπως δείχνουν τα πράγματα, θα οδηγηθούμε σε δεύτερη μάχη. Ελπίζω και πιστεύω ότι βρισκόμαστε κι εμείς εκεί. Πρόκειται για πολύ δύσκολη αναμέτρηση αν λάβουμε υπ όψιν ότι συγκρουόμαστε με έναν συνδυασμό που βρίσκεται επί 32 συναπτά έτη στην εξουσία».

-Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα καταφέρετε αυτό που δεν κατάφεραν άλλοι τα τελευταία 30 χρόνια;

«Δύο πράγματα. Η δυναμική και η ποιότητα του δικού μας συνδυασμού, καθώς διαθέτει νέους, μορφωμένους και με όρεξη για δουλειά ανθρώπους, καθώς επίσης και η αγανάκτηση του κόσμου. Οι δημότες είναι πολύ ενοχλημένοι με την υποκρισία της τωρινής δημοτικής Αρχής. Ο κόσμος δεν «τσιμπάει» με τα διάφορα εκλογικά τρικ».

-Ένα από τα δυσάρεστα φαινόμενα της εποχής είναι η δραματική αύξηση των απόρων. Έχετε σχέδιο για τους οικονομικά αδύναμους του δήμου;

«Βεβαίως και μάλιστα αποτελεί υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα σε ανθρώπους που λόγω των συγκυριών έχουν πλέον ανάγκη από βοήθεια. Δεν θέλω να εκμηδενίσω μια προσπάθεια που έχει γίνει από την τωρινή δημοτική Αρχή, ωστόσο θεωρώ ότι δεν είναι επαρκής. Μπορούμε να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια. Κι επαναλαμβάνω, διότι κάποιοι το παρουσιάζουν αυτό ως έργο, δεν είναι έργο, αλλά υποχρέωσή μας».

-Επειδή ανάγκη για βοήθεια δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι, έχετε κάποιο σχέδιο για τα αδέσποτα;

«Πριν σας απαντήσω, θα σας ενημερώσω ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια δαπανήθηκαν από τον δήμο περίπου 500.000 ευρώ για τα αδέσποτα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά κατά την άποψή μου, αυτά τα χρήματα πήγαν στον αέρα. Μέσα στο πρόγραμμά μας υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία καταφύγιου ζώων. Συζητάμε επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας πάρκου αποκλειστικά για αυτούς που έχουν ζώα και θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους».

-Στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό για εσάς και την παράταξή σας, έχετε σκοπό να συνεχίσετε την προσπάθεια. Με πιο απλά λόγια, ήρθατε για να μείνετε;

«Κατ' αρχάς, θέλω να σας πω ότι νιώθω ήδη επιτυχημένος. Κι αυτό διότι κατάφερα με αυτόν τον συνδυασμό να φέρω κοντά στον δήμο και την τοπική κοινωνία νέα πρόσωπα, νέους ανθρώπους με μόρφωση και παιδεία. Ανθρώπους που είναι δεδομένο ότι θα προσφέρουν. Αυτό για μένα ισοδυναμεί με εκλογική νίκη».