ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στις εκλογές

Διαβάστε πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στις εκλογές

Μόνο στο δήμο βασικής εγγραφής τους θα μπορούν να ψηφίσουν οι ετεροδημότες για τις τοπικές εκλογές. Για δε τις ευρωεκλογές θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, εφ'όσον ήδη είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του τόπου διαμονής τους

Κάποιος που διαμένει σε διαφορετικό τόπο από αυτόν όπου είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια και άρα και στους εκλογικούς καταλόγους, θα μπορεί να ψηφίσει για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές την 1η και την 2η Κυριακή μόνο στον δήμο της βασικής εγγραφής.

Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Οσοι εκλογείς επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες ή να μεταδημοτεύσουν θα έπρεπε να έχουν υποβάλλει αίτηση.

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι ναυτικοί μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στον τόπο που διαμένουν ή υπηρετούν αντίστοιχα.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Οι παραπάνω εκλογείς οφείλουν να δηλώσουν εγγράφως στους προϊσταμένους ή τους διοικητές τους την πρόθεσή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, έως και την μεθεπόμενη ημέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Ειδικά Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών


Συστήνονται μόνον για τις Εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές και διακρίνονται σε:

Μεικτά, όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες


Αμιγή όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από μια εκλογική περιφέρεια.

Πως ο ετεροδημότης διαγράφεται από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.


Ο ετεροδημότης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους να ζητήσει με αίτησή του την διαγραφή του από αυτούς προκειμένου να ψηφίζει πάλι στο δήμο της βασικής του εγγραφής.

Εκλογείς που υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση ψηφίζουν στις εκλογές αυτές σαν ετεροδημότες.

Διαβάστε επίσης: Δημοτικές Εκλογές 2014: Η φωτογραφία του υποψηφίου που σαρώνει!