ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2014:«Καθαρό» το εκλογικό επίδομα- Ποιοι το δικαιούνται

Εκλογές 2014:«Καθαρό» το εκλογικό επίδομα- Ποιοι το δικαιούνται

Σε καμία κράτηση ή φόρο δεν θα υπόκεινται οι αποζημιώσεις όσων εργασθούν για τη διενέργεια των εκλογών και δεν θα συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό ορίζει κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών που περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, όπου σημειώνεται ότι όσοι διορίζονται για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών (αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής, γραμματείς εφορευτικών επιτροπών, διερμηνείς τουρκικής γλώσσας) θα λάβουν ειδική αποζημίωση στο ύψος του αναλογούντος καθαρού ποσού, αντισταθμίζοντας την απώλεια εσόδων που προκαλείται στον κρατικό προϋπολογισμό και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Ποιοι και πόσο εκλογικό επίδομα θα λάβουν
Η αποζημίωση θα μπορεί να καταβάλλεται και με Χρηματικό Ένταλμα Προπληρωμής, ενώ ο διορισμός των εποπτών θα γίνει μετά από κλήρωση σε δημόσια συνεδρίαση.

Εκλογικό επίδομα ύψους 223 ευρώ, δηλαδή, ανάλογο με αυτό των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, θα λάβουν, για τις εκλογές 30.900 δημοτικοί υπάλληλοι που θα εργαστούν γι' αυτές.

Η εργασία των συγκεκριμένων δημοτικών υπαλλήλων αφορά στα δύο σαββατοκύριακα των εκλογών και συνίσταται στην προετοιμασία των 23.000 εκλογικών τμημάτων σε όλη τη χώρα (ψηφοδέλτια, κάλπες, παραβάν κλπ) και στη συνέχεια την εξυπηρέτησή τους μέχρι και την μετάδοση του αποτελέσματος.

Εκλογικό επίδομα δικαιούνται οι ένστολοι. Το ποσό κυμαίνεται από 130-140 ευρώ καθαρά. Δικαιούχοι είναι ακόμα αστυνομικοί, λιμενικοί , πυροσβέστες και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Δημοσίας Τάξης. Με την προϋπόθεση βέβαια πως αυτοί εργάζονται για την διασφάλιση της ομαλότητας της εκλογικής διαδικασίας των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το εκλογικό επίδομα θα δοθεί σε περίπου 55.000 αστυνομικούς, 8.500 πυροσβέστες, 4.000 λιμενικούς και 1.500 πολιτικούς υπαλλήλους. Εξαιρούνται απο την καταβολή του επιδόματος όσοι βρίσκονται σε αναρρωτικές ή σε έκτακτες άδειες.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2014 - Πριν ψηφίσω μην ξεχάσω: 3.800 απολύσεις κάθε εβδομάδα μέσα στην κρίση!

Κεφάλαιο 5ο-Εκλογές 2014: Το 30% των επιχειρήσεων έβαλαν λουκέτο σε 3 χρόνια

Εκλογές 2014-ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο: Από τη μια τσέπη μπαίνουν από την άλλη τα... παίρνουν

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο - Πριν ψηφίσω μην ξεχάσω: 3.124 αυτοκτονίες από το 2009 μέχρι το 2012

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο - Πριν ψηφίσω μην ξεχάσω: Απώλειες μισθών 38% - Απώλειες συντάξεων 45%

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο - Εκλογές 2014 - Πριν ψηφίσω να μην ξεχάσω: Οι δήθεν διαπραγματεύσεις