ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοτικές εκλογές 2014: Οι αναποφάσιστοι βγάζουν δήμαρχο

Δημοτικές εκλογές 2014: Οι αναποφάσιστοι βγάζουν δήμαρχο

Η τελική τους επιλογή μπορεί να ανατρέψει κάθε δημοσκόπικο εύρημα

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται σήμερα είναι ίσως οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων ετών.

Ακόμα και έμπειροι δημοσκόποι αδυνατούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα καθώς οι πολίτες, επηρεασμένοι από την πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα, είτε αρνιόντουσαν να απαντήσουν στις δημοσκοπήσεις είτε απαντούσαν με οργή.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στην κυριολεξία τα έδωσαν όλα, όχι μόνο για να πείσουν το εκλογικό σώμα να επιλέξει τον συνδυασμό τους στις κάλπες, αλλά και να το πείσουν να συμμετέχει στις εκλογές.

Άλλωστε είναι εμφανής η αδιαφορία ορισμένων πολιτών οι οποίοι έχουν γυρίσει την πλάτη στους υποψηφίους αφού το μόνο που τους απασχολεί είναι ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωσή τους. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από την αδυναμία συγκρότησης κάθε δημοτικής παράταξης να καταθέσει πλήρες ψηφοδέλτιο.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η αδιαφορία των πολιτών θα εκφραστεί και στις κάλπες με την αποχή τους από την εκλογική διαδικασία. Τα μεγάλα ποσοστά αποχής που εκτιμάται ότι θα σημειωθούν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές προκαλούν πανικό και ανησυχία στα επιτελεία των υποψηφίων σε δήμους και περιφέρειες.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων κυμαίνεται από 15-25%. Αυτό σημαίνει ότι το όποιο ενδεικτικό αποτέλεσμα της στιγμής - που φωτογραφίζει κάθε δημοσκόπηση - οι αναποφάσιστοι αρκούν για να το ανατρέψουν.

Σύμφωνα με εταιρείες δημοσκοπήσεων το ποσοστό των πολιτών που αρνούνται να συμμετάσχουν στην έρευνα αγγίζει ή και ξεπερνά το 50% των ερωτώμενων. Δηλαδή για μια τηλεφωνική δημοσκόπηση με δείγμα 1.000 ατόμων, γίνεται διπλάσιος αριθμός τηλεφωνημάτων.

Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατεί στο εκλογικό σώμα, είναι το γεγονός ότι 1 στους 3 ψηφοφόρους που δηλώνει ότι έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει την Κυριακή, δηλώνει πως δεν είναι σίγουρος.

Επίσης ένα άλλο στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι ότι πολλοί ερωτώμενοι δεν είναι ειλικρινείς στις απαντήσεις τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται λανθασμένη εξαγωγή συμπεράσματος.

Σημαντικό στοιχείο που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών είναι και η διάθεση ενός μέρους του εκλογικού Σώματος να κατευθυνθούν στην «ψήφο της μίας ημέρας» όπου αρκετοί πολίτες φαίνονται διατεθειμένοι να επιλέξουν ένα κόμμα, μόνο και μόνο, για να μην κερδίσει ο αντίπαλός του.

Το σίγουρο είναι ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι είναι πολλοί και η τελική τους επιλογή μπορεί να ανατρέψει κάθε δημοσκοπικό εύρημα.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014 - Αποτελέσματα: Όλα τα αποτελέσματα LIVE στο Newsbomb

Δημοτικές εκλογές 2014: Πόσους σταυρούς βάζουμε

Που ψηφίζω στις εκλογές του 2014- Βρες το εκλογικό σου κέντρο

Εκλογές 2014: Exit Poll και αποτελέσματα στα κανάλια

Εκλογές 2014: Ποιο είναι το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης και πώς θα το εισπράξετε

Ευρωεκλογές 2014: Η εφαρμογή που θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις

Πού ψηφίζω - Μάθε από το newsbomb.gr πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2014

Εκλογές 2014: Πού ψηφίζω, πώς ψηφίζω

Πού ψηφίζω: Βρείτε το εκλογικό σας κέντρο και από το τηλέφωνο