ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Που ψηφίζω: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στην κάλπη

Που ψηφίζω: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε στην κάλπη

-Αναλυτικές οδηγίες για όλους τους ψηφοφόρους

-Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα μέσα από το Newsbomb.gr

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη δημάρχων και περιφεριαρχών και το Newsbomb.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν μπείτε στο εκλογικό σας κέντρο.

Η ψηφοφορία ξεκινά στις 07:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το βράδυ.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.

Το πού ψηφίζετε μπορείτε να το πληροφορηθείτε ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Συμπληρώνοντας στη σελίδα από το site του Υπουργείου Εσωτερικών τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό)*, ή μόνο τα πεδία Ε.Ε.Α. και Επώνυμο εφόσον τα γνωρίζετε, μπορείτε πληροφορηθείτε και να βρείτε στο χάρτη το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε.

(Προσοχή: Στο πεδίο όνομα θα πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία όπως εμφανίζονται στην αστυνομική σας ταυτότητα, π.χ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ και όχι ΓΙΩΡΓΟΣ ή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και όχι ΚΩΣΤΑΣ).

Τη δυνατότητα να μάθουν που ψηφίζουν έχουν οι ψηφοφόροι μέσω μιας ειδικής εφαρμογής στο διαδίκτυο, του υπουργείου Εσωτερικών (επέλεξε το link στο τέλος του άρθρου) ή μέσω ενός τηλεφωνήματος στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο. Όσοι επιθυμούν μπορούν επίσης για να ενημερωθούν, να καλούν στο 2131361500 . Οι ώρες εξυπηρέτησης είναι από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το βράδυ.

Πώς ψηφίζω;

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Πόσους σταυρούς βάζω;

Οδηγίες για τον αριθμό των σταυρών που θα μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στις δημοτικές, τις περιφερειακές εκλογές, έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Ειδικότερα:

Δημοτικές εκλογές

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους κάθε πρώην δήμου (εκλογική περιφέρεια) ξεχωριστά και, επίσης, με τους υποψήφιους για τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από ένα μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του.

Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν όμως τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.

Κατά τη προσέλευση των εκλογέων στο εκλογικό τμήμα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών.

Περιφερειακές εκλογές

Με τη σταυροδοσία, ο πολίτης εκφράζει την προτίμηση του:

• προς έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύµβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρείς (3) περιφερειακοί σύµβουλοι.

• προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύµβουλοι.

• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι και

• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι.

Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα από το Newsbomb.gr

Ολα τα αποτελέσματα για τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές στην οθόνη σας, λεπτό προς λεπτό, μέσα από την πρωτοποριακή εφαρμογή του Newsbomb.gr.

Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε με πλήρη ανάλυση και πρωτοποριακό τρόπο παρουσίασης, αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πάρτε μια πρώτη γεύση πατώντας ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014: Δείτε πως βάζετε τους σταυρούς προτίμησης

Που ψηφίζω στις εκλογές του 2014- Βρες το εκλογικό σου κέντρο

Εκλογές 2014: Exit Poll και αποτελέσματα στα κανάλια

Εκλογές 2014: Ποιο είναι το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης και πώς θα το εισπράξετε

Ευρωεκλογές 2014: Η εφαρμογή που θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις

Πού ψηφίζω - Μάθε από το newsbomb.gr πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2014

Εκλογές 2014: Πού ψηφίζω, πώς ψηφίζω

Πού ψηφίζω: Βρείτε το εκλογικό σας κέντρο και από το τηλέφωνο