ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2014: Το χρώμα του χάρτη καθορίζει την επόμενη μέρα...

Εκλογές 2014: Το χρώμα του χάρτη καθορίζει την επόμενη μέρα...

Δείτε το χάρτη των Περιφερειακών Εκλογών του 2010 και τις εκτιμήσεις που θα «βάψουν» το πολιτικό κλίμα και ενόψει ευρωεκλογών - Όλα θα αλλάξουν στον χάρτη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών.

Αν και οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων σε αυτές τις εκλογές εμφανίζονται ως... ανεξάρτητοι, ωστόσο, παρασκηνιακά όλοι συμφωνούν πως το χρώμα που θα έχει ο χάρτης των περιφερειών το βράδυ της Κυριακής 18 Μαΐου θα κρίνει, σε σημαντικό βαθμό, και το κλίμα ενόψει της σκληρής αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές μία εβδομάδα αργότερα.

Δείτε προσεκτικά τον χάρτη των Περιφερειακών Εκλογών όπως είχε διαμορφωθεί στις εκλογές του 2010 όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ... βαστούσαν ακόμη τις δυνάμεις τους.

ypes 1

Το 2010, το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει 8 περιφέρειες και η Ν.Δ. 5, με την εκλογή να εξελίσσεται σε μάχη για δύο. Όλοι αναγνωρίζουν βέβαια ότι η εικόνα του χάρτη στις 18 Μαΐου θα είναι εντελώς διαφορετική. Τα επιτελεία των κομμάτων, αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους, δεν καταλήγουν βέβαια στα ίδια συμπεράσματα.

ypes 2

Πιο συγκεκριμένα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να πιστεύουν ότι σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων τους θα είναι οι βασικοί διεκδικητές στον Β΄ γύρο της αναμέτρησης.
Τούτο ωστόσο είναι αδύνατον δεδομένου ότι ισχυρές δυνάμεις διαθέτουν σε αρκετές περιοχές οι νυν περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προεξοφλείται ότι θα καταγράψει στην περιφερειακή αναμέτρηση αναντίστοιχες δυνάμεις σε σχέση με την πραγματική εκλογική επιρροή του.

Επί της ουσίας αν και τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις όποιες επιτυχίες σε επίπεδο πολιτικό και να ισχυριστούν ότι ο αριθμός των περιφερειών που θα κερδίσουν οι υποψήφιοί τους καταδεικνύει την πολιτική τους υπεροχή, όλοι γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι εντελώς πλασματικό.

Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει ραγδαίες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο σκέψης του εκλογικού σώματος ακόμα και για αξιόλογα πρόσωπα τα οποία όμως καλύπτονται κάτω από κομματικές σημαίες.

Η μάχη, τουλάχιστον αυτή για την ανάδειξη των 13 νέων Περιφερειαρχών, θα είναι ακραιφνώς πολιτική, με τα κόμματα να περιμένουν με αγωνία να εξαγάγουν τα συμπεράσματά τους και να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την άλλη Κυριακή (πλην ορισμένων υποψηφίων που ενδέχεται να εκλεγούν και από την πρώτη), όπου αναμφίβολα το ενδιαφέρον θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ευελπιστούν πως οι εκλεκτοί τους θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Περιφερειών με βασικό τους επιχείρημα ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αναγωρίσιμοι.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να κερδίσουν ακόμα και επτά Περιφέρειες, ενώ στον ίδιο αριθμό βάζει τον πήχη και το ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζουν κανέναν πήχη και θέλουν να είναι επιφυλακτικοί ευελπιστώντας στις μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές της «βουβής» οργής από την οποία διακατέχεται το εκλογικό σώμα.
Την ίδια ώρα, το δικό τους μερίδιο στην σημερινή μάχη διεκδικούν και αρκετοί «αντάρτες» ή «ανεξάρτητοι», όπως αυτοπροσδιορίζονται, σε κάποιες περιφέρειες με σημαντικές πιθανότητες διάκρισης.

Διαβάστε επίσης:

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Όλη η αλήθεια και το αμαρτωλό παρασκήνιο

Ευρωεκλογές 2014: Ποιοι τρέμουν τις μυστικές δημοσκοπήσεις

Εκλογές 2014 - Πού ψηφίζω: Βρες το εκλογικό σου κέντρο

Εκλογές 2014: Exit Poll και αποτελέσματα στα κανάλια