ΕΚΛΟΓΕΣ

Ευρωεκλογές 2014: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Ευρωεκλογές 2014: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Οι μέχρι τώρα πολιτικές αναμετρήσεις σε Πολωνία και Γαλλία δείχνουν σταθερό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου της Σιδηράς Κυρίας Μέρκελ.

Αναλυτικότερα, μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) έχουν σταθερό προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SDP).

Μόλις το 47 % των ερωτηθέντων δηλώνει βέβαιο για ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Το 53 % αντίθετα, δηλώνει ότι είτε δεν σκοπεύει να προσέλθει στις κάλπες, είτε ότι δεν γνωρίζει εάν θα ψηφίσει και εάν ναι, ποιο κόμμα.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως υπογραμμίζεται στο έκτακτο πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, τα δημοσκοπικά στοιχεία που προκύπτουν αποτυπώνουν απλώς την εικόνα των κομμάτων την τρέχουσα εβδομάδα και δεν συνιστούν πρόβλεψη για την εκλογική έκβαση της 25ης Μαΐου.

Στο ερώτημα, λοιπόν, τι θα ψηφίζατε εάν οι ευρωεκλογές πραγματοποιούνταν την ερχόμενη Κυριακή, το 38 % απαντά CDU/CSU, το 27 % θα ψήφιζε τους Σοσιαλδημοκράτες, το 11 % τους Πράσινους (Grüne), το 3 % τους Φιλελεύθερους (FDP), το 8 % την Αριστερά (Die Linke) ενώ το 6 % το ευρωσκεπτικιστικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD). ( Ευρωεκλογές 2009: CDU/CSU 37,9 %, SPD 20,8 %, Grüne 12,1 %, FDP 11 %, Linke 7,5 %, λοιπά κόμματα 10,8%).

MERKEL

Οι άγνωστοι υποψήφιοι

Στο ερώτημα ποιός θα ήθελαν να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, το 35 % τάσσεται υπέρ της εκλογής του γερμανού υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς ενώ το 22 % εκφράζει την προτίμησή του στον Λουξεμβούργιο υποψήφιο του ΕΛΚ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το 13 % δηλώνει κανέναν από τους δυο ή ότι δεν έχει άποψη. Την ίδια ώρα το 30% δηλώνουν ότι δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα επειδή δεν γνωρίζει τους υποψηφίους.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 65 % πάντως πιστεύει ότι ένα ενδεχόμενο καλό εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές, θα φέρει την ΕΕ αντιμέτωπη με μεγάλα ή και πολύ μεγάλα προβλήματα. Μόλις το 29 % φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη.

ER

Προβάδισμα του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία

Tην ίδια ώρα στη Γαλλία το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να διευρύνει το προβάδισμά του στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός BFMTV, το Front National κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα και συγκεντρώνει πλέον 25 % στην πρόθεση ψήφου, οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές του προέδρου Ολάντ χάνουν δυο μονάδες υποχωρώντας στο 18 % ενώ το συντηρητικό UMP λαμβάνει 21 %. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2009 το Εθνικό Μέτωπο είχε αποσπάσει μόλις το 6 % των ψήφων.

Στην Πολωνία πάντως το φιλελεύθερο κόμμα PO του νυν πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής κάλπης. Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CBOS λαμβάνει 27 %, διατηρώντας έτσι ένα μικρό, αλλά σταθερό προβάδισμα έναντι του αντιπολιτευόμενου PiS του Γιάροσλαβ Καζίνσκι που συγκεντρώνει 23 %.

πηγη DW

Διαβάστε επίσης

BBC: «Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα κρύβουν εκπλήξεις»