ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοσκοπήσεις και exit poll

Ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοσκοπήσεις και exit poll

Εκτός από τα κόμματα και τους υποψηφίους, στις 25 Μαΐου θα κριθούν και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, τονίζει ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της επιτροπής ερευνών και δημοσκοπήσεων του κόμματος, με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε μετά την αστοχία στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος στον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.


Ο κ. Πουλάκης σημειώνει ότι «όπως έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει, υπάρχουν σημαντικές μεθοδολογικές και επιστημονικές δυσκολίες, που προκύπτουν από την ίδια την εξαιρετικά σύνθετη πολιτική πραγματικότητα, τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και τις εκτεταμένες πολιτικές και κοινωνικές μεταβολές και ανατροπές που συντελούνται καθ' όλη την τελευταία περίοδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διάψευση των δημοσκοπήσεων για την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το γεγονός ότι αυτές τις υπαρκτές και αντικειμενικές επιστημονικές δυσκολίες, πολλά ΜΜΕ και πολιτικά κέντρα επιχείρησαν και επιχειρούν να τις εκμεταλλευθούν πολιτικά και επικοινωνιακά για τη δημιουργία εντυπώσεων και τον επηρεασμό της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτές οι δυσκολίες και τα προβλήματα των δημοσκοπήσεων «επιβεβαιώθηκαν και αντικατοπτρίζονται και στην πρόσφατη αστοχία των exit polls σχετικά με την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, που οδήγησαν στη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων και την αντίστοιχη πολιτική διαχείρισή τους στα τηλεοπτικά πάνελ».

«Η ίδια δε, δυστυχώς, εκμετάλλευση επιφυλάσσεται, απ' ότι φαίνεται, και στην εξαγωγή των πολιτικών συμπερασμάτων από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και στην εκτίμηση της εκλογικής δύναμης των πολιτικών κομμάτων. Προξενεί τουλάχιστον απορία το πώς οι ίδιοι υποψήφιοι που μέχρι το βράδυ της Κυριακής έδιναν κυριολεκτικά μάχη με όλα τα μέσα – ακόμη και νομικά – προκειμένου να παραμείνουν 'λευκοί' στο χάρτη των υποψηφιοτήτων και να εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, ξαφνικά μετά τις εκλογές και ενόψει των ευρωεκλογών εμφανίζονται και υπολογίζονται ως 'πράσινοι' και 'γαλάζιοι' και αθροίζονται στη δύναμη των κομμάτων της συγκυβέρνησης», υπογραμμίζει ο κ. Πουλάκης.

Ενόψει της εκλογικής μάχης της 25ης Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι θα είναι «αμείλικτη η κριτική μας απέναντι σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά και επικοινωνιακά τα προβλήματα αυτά, διαμορφώνοντας όρους επηρεασμού και ποδηγέτησης της κοινής γνώμης. Στην κατεύθυνση αυτή θα πάρουμε όλες τις θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, για την προστασία της ανεπηρέαστης έκφρασης των πολιτών, αλλά και του ίδιου του κύρους των δημοσκοπήσεων ως επιστημονικού εργαλείου. Και ελπίζουμε να έχουμε στην προσπάθεια αυτή τη συνεργασία των εταιριών».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ή με εμάς ή με τους μερκελιστές