ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014: Τα μεσάνυχτα της Κυριακής τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Ευρωεκλογές 2014: Τα μεσάνυχτα της Κυριακής τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο, όταν θα μεταδοθούν τα πρώτα επίσημα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τις κάλπες των ευρωεκλογών, που θα καθορίσουν και την επόμενη ημέρα για την κυβέρνηση και γενικά την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα.


Καθώς για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει εν μέρει και την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν, απαγορεύεται η μετάδοση συγκεντρωτικών επίσημων αποτελεσμάτων, μέχρι να κλείσει και το τελευταίο εκλογικό τμήμα στις χώρες-μέλη, στις 23:00 ώρα Βρυξελλών, δηλαδή μεσάνυχτα για την Ελλάδα. Ο λόγος είναι να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο επηρεασμού των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία σε όλες τις χώρες.

Ωστόσο, exit polls θα μεταδοθούν κανονικά, όσον αφορά στη χώρα μας συγκεκριμένα στις 19:00 της 25ης Μαΐου. Ενδέχεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει μετάδοση επιμέρους αποτελεσμάτων, ωστόσο πρόκειται για θέμα που είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τώρα, τα πρώτα exit polls θα μεταδοθούν την Πέμπτη 22 Μαΐου, περίπου στις 9 το βράδυ, καθώς τότε θα κλείσουν οι κάλπες στην Ολλανδία. Οι πολίτες της Ολλανδίας, της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας είναι οι πρώτοι που θα ψηφίσουν για το Ευρωκοινοβούλιο στις 22 Μαΐου. Ωστόσο οι Βρετανοί δεν αναμένεται να ανακοινώσουν exit polls την ίδια ημέρα, τουλάχιστον από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως το BBC, παρά μόνο το βράδυ της Κυριακής.

Σειρά την Παρασκευή 23 Μαΐου παίρνουν οι ψηφοφόροι της Ιρλανδίας, όπου η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει την Κυριακή. Παρασκευή και Σάββατο ψηφίζουν οι Τσέχοι, ενώ η 24η Μαΐου είναι ημέρα ψηφοφορίας για μικρότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Λετονία, η Μάλτα και η Σλοβακία.

Την Κυριακή 25 Μαΐου, πάντως, ψηφίζει η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ. Το εκλογικό τμήμα που κλείνει τελευταίο βρίσκεται στην Ιταλία και τότε, όπως προαναφέραμε 23:00 ώρα Βρυξελλών, θα μεταδοθούν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Η ανακοίνωση των ελληνικών exit polls θα γίνει περίπου την ίδια ώρα με αυτά της Γερμανίας και της Γαλλίας, τα εκλογικά αποτελέσματα των οποίων θα δώσουν τον τόνο της ευρωπαϊκής αναμέτρησης μεταξύ του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αλλά και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και θα διαφανεί αν η Ευρώπη των εκατομμυρίων ανέργων, θα καταδικάσει την κυρίαρχη πολιτική λιτότητας του Βερολίνου.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές 2014 – Μάθε πού ψηφίζεις

Ευρωεκλογές 2014 - Καμμένος: Να καταρρεύσει η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές

Εκλογές 2014-Θεοδωράκης: «Υπερσυντηρητικοί αριστεροί» όσοι αντιδρούν στο προεκλογικό σποτ

Εκλογές 2014: Άνοιγμα Τσίπρα προς τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους

ΚΚΕ: Κάλεσμα στήριξης για β' γύρο και ευρωεκλογές