ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014 - Βενιζέλος: Ζητούμενο η σταθερότητα την επόμενη μέρα

Ευρωεκλογές 2014 - Βενιζέλος: Ζητούμενο η σταθερότητα την επόμενη μέρα

«Μας ενδιαφέρει ένα συνολικό συνδυαστικό αποτέλεσμα, μια αίσθηση ώστε κανείς να μη μπορεί να πει ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα νομιμοποίησης και αντοχής της χώρας την επομένη των εκλογών. Δηλαδή θα προχωρήσουμε ομαλά και ενωμένοι οι Έλληνες ή θα μιλάμε για μια κρίση και θα οξύνουμε την αντιδικία;», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενόψει των ευρωεκλογών και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τα αποτελέσματα διαμορφώνονται τώρα και ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επεσήμανε δε ότι, «η κεντροαριστερά όπως εκφράζεται από την Ελιά είναι αυτή που βγαίνει δεύτερη ή πρώτη σε 8 περιφέρειες, σε 6 εκ των οποίων με αντίπαλο τη ΝΔ».

Σημείωσε αναφορικά με τις μετεκλογικές διεργασίες για την κεντροαριστερά ότι «εμείς μιλάμε για μια κεντροαριστερά της ευθύνης, φιλοευρωπαϊκή, που αναλαμβάνει κόστος για να βγει από την κρίση ο τόπος», υπογράμμισε πως το μεγάλο ζητούμενο της επόμενης ημέρας «είναι να υπάρχει σταθερότητα, ασφάλεια, να βγούμε από την κρίση» και πως το σημαντικότερο δεν είναι οι κομματικοί προβληματισμοί και οι κομματικές προτεραιότητες, «αλλά η οικονομία, η κοινωνία, το τι γίνεται με την ανάπτυξη, την απασχόληση, την αλλαγή κλίματος στη χώρα μας». Ερωτηθείς κατά πόσο συναρτά από το αποτέλεσμα της Ελιάς στις ευρωεκλογές τη δική του συμμετοχή στις νέες διεργασίες στην κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ερώτημα για την προσωπική του συμμετοχή «είναι και λίγο παράτερο γιατί εγώ έχω κληθεί να βοηθήσω κι έχω αναλάβει δύσκολα καθήκοντα υπό δύσκολες συνθήκες».

«Δεν έχω κάνει ποτέ επιλογές που έχουν προσωπικό ενδιαφέρον» συνέχισε, αναφέροντας πως αν ήταν να κάνει προσωπικές επιλογές στις εκλογές το 2007 δεν θα υπήρχε ενιαία παράταξη «γιατί είχε φτάσει τα όρια του διχασμού το ΠΑΣΟΚ, αλλά το κράτησα ενωμένο με πολύ μεγάλο προσωπικό κόστος» και ότι το 2011 δεν θα δεχόταν να γίνει υπουργός Οικονομικών, ενώ δεν είχε συμμετοχή στην προηγούμενη διαχείριση της κρίσης, ώστε να επωμιστεί ένα τεράστιο βάρος για να μην οδηγηθεί η χώρα στην ανεξέλεγκτη καταστροφή.

Όσον αφορά στη συζήτηση σχετικά με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, ενόψει και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως «δεν είπε κανείς ότι ο κάθε ψηφοφόρος του Κασιδιάρη είναι ένας φασίστας, ναζιστής, χρυσαυγίτης», για να προσθέσει όμως «το ότι ένας άνθρωπος πήγε και με το χέρι του ψήφισε ένα ψηφοδέλτιο με αυτά τα χαρακτηριστικά σημαίνει μια χαλαρότητα, μια δεκτικότητα και πρέπει να μας απασχολήσει αυτό».

«Πρέπει να είμαστε καθαροί απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που έκαναν την επιλογή στις δημοτικές εκλογές. Πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι αυτή είναι μια αντιδημοκρατική επιλογή, ότι ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά φασιστική, βίαιη, ότι είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι σε όλη την Ευρώπη γιατί έχουμε ένα από τα ισχυρότερα ακροδεξιά κόμματα στην ήπειρο» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στους ιστορικούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψαν το κόμμα στις εκλογές του 2012, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς πάντα θεωρούμε ότι αξιακά και ιδεολογικά, ιστορικά, είναι μαζί μας» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει ρίζες», κάτι που, όπως είπε, φάνηκε και στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ερωτηθείς σχετικά με ρεπορτάζ κατά τα οποία ο Κωνσταντίνος Σημίτης ειδοποίησε τον κ. Βενιζέλο για την απουσία του λόγω της ονομαστικής εορτής του από τη χτεσινή κεντρική προεκλογική εκδήλωση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, καθώς επίσης και ότι του διαμηνύθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν μπορούσε να έρθει και ότι θα βρει τρόπο να εκφράσει την υποστήριξη του, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Ναι, αυτά όλα είναι αλήθεια και είναι και αυτονόητα».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν χρειάζεται νέο ονομαστικό κούρεμα όπως το διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι το χρέος έχει κουρευτεί όσο δεν έχει γίνει ιστορικά στην παγκόσμια οικονομία και πως «αυτό που εμείς έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να κάνουμε κάτι που θα μας βοηθήσει χωρίς να μας φέρει σε αντίθεση με τους πάντες και να μας διώξει από την αγορά και την ομαλότητα». Υπάρχουν, συνέχισε, οι λεγόμενες παραμετρικές αλλαγές που αφορούν τα επιτόκια και τους χρόνους λήξης του δανείου που συνεπάγονται πολύ σημαντική ελάφρυνση του χρέους, «αλλά αυτό θα γίνει με έναν τρόπο που έχει υποδειχτεί από τους πλέον γνωρίζοντες τα πράγματα, που είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, και θα γίνει με έναν τρόπο ήπιο και φυσιολογικό, χωρίς κανένα πρόβλημα». Είπε ακόμα ότι, πρακτικά αυτό που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να βρούμε τρόπο να δανειστούμε τα 25 δισ. που χρωστάμε στο ΔΝΤ για να πάψει να υπάρχει η βάση της τρόικας, ο λόγος ύπαρξης της.

Διαβάστε επίσης:

Δημοτικές εκλογές 2014 - Δήμαρχος έκανε το τραπέζι σε 1.000 άτομα! (pics)