ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014 - Χατζημαρκάκης: Να μην προσκυνάμε στο ευρωκοινοβούλιο

Ευρωεκλογές 2014 - Χατζημαρκάκης: Να μην προσκυνάμε στο ευρωκοινοβούλιο

Την ανάγκη να ακουστεί δυναμικά η φωνή και ο λόγος της Ελλάδας στο ευρωκοινοβούλιο τόνισε ο πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών, Γιώργος Χατζημαρκάκης, στη διακαναλική συνέντευξη τύπου.

Ο ίδιος, ως ευρωβουλευτής επί μία δεκαετία του γερμανικού κόμματος των Φιλελευθέρων, όπως είπε, είχε μία πικρή εμπειρία καθώς πολλές φορές βρέθηκε να αγωνίζεται μόνος για τα ελληνικά θέματα.

«Η Ελλάδα δεν είναι πια κυρίαρχη χώρα, είναι μία αποικία των Γερμανών», η οποία «έχει όφελος από την κρίση, ύψους 114 εκατ. ευρώ» σημείωσε και τάχθηκε υπέρ της ομοσπονδιοποίησης της ΕΕ, η οποία θα οδηγούσε σε έναν αυτόματο μηχανισμό βοήθειας των χωρών μελών και δεν θα υπήρχε καν συζήτηση για την έξοδο μίας χώρας.

«Να πηγαίνουμε στο ευρωκοινοβούλιο και να μην κρυβόμαστε, ούτε να προσκυνάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το χρέος έχει φθάσει στα επίπεδα του 2010 παρόλο που ζούμε τη λιτότητα, ενώ το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα βγαίνει από το στίψιμο του ελληνικού λαού. «Η κοινωνία θέλει ελπίδα, εμείς λέμε "μη φοβάστε". Υπάρχει μία πολιτική που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από τη κρίση».
Αναφερόμενος στο τι πρέπει να διεκδικεί η Ελλάδα, ο κ. Χατζημαρκάκης ανέφερε τα τρία βήματα για να γίνει βιώσιμο και διαχειρίσιμο το χρέος για την Ελλάδα:

Επιμήκυνσή του για 50 χρόνια, άτοκα, - όπως έγινε για την ίδια τη Γερμανία μετά το 1953- και διαγραφή του προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είναι ο μεγάλος δανειστής του 40% -«δεν συμφωνούμε ότι αυτό δημιουργεί πληθωρισμό. Το τύπωμα χρήματος είναι αναγκαίο».

Ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρθηκε στα μεγάλα ζητήματα της ανεργίας των νέων και του μεταναστευτικού, αλλά και το κατοχικό δάνειο τονίζοντας για το τελευταίο ότι η Ελλάδα δικαιούται 6,5 δισ. ευρώ άτοκα, με τόκο 60 δισ., τα οποία θα ήταν δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα μας και σημείωσε ότι «στη Γερμανία υπήρξε ένα πόρισμα μιας νομικής μελέτης ότι η Ελλάδα δικαιούται την επιστροφή των χρημάτων αλλά κανείς από την Ελλάδα δεν τα διεκδικεί».

Σχετικά με την ανεργία των νέων τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ελληνικού ομολόγου για την καταπολέμιση της νεανικής ανεργίας και της άμεσης κατάρτισης των νέων, ενώ για τη μετανάστευση, το Δουβλίνο 2 και τώρα το 3, τόνισε ότι δεν είναι δίκαια προς τις χώρες του Νότου, ότι δεν αρκεί το βέτο που προσπάθησε να θέσει η Ελλάδα για κατάργηση του Δουβλίνου 3, ότι πρέπει οι μετανάστες να μπορούν να πηγαίνουν στις χώρες που επιλέγουν ως προορισμό καθώς και ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία μεσογειακή πρωτοβουλία με την Ιταλία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ αμέσως μετά την ελληνική.

Αναφερόμενος στην πολιτική της λιτότητας χαρακτήρισε ως απαράδεκτο τον αφανισμό της μεσαίας τάξης, η οποία μαστιγώνεται συνεχώς από ελληνικό κράτος, την φτωχοποίηση των συνταξιούχων στην Ελλάδα, από τους οποίους περικόπηκαν 13,5 δισ. ευρώ, των μικροεπιχειρηματιών που στραγγαλίζονται, των 3.000 μικροομολογιούχων που έχασαν περιουσία μιας ζωής εκ των οποίων 18 αυτοκτόνησαν και την πλήρη αφαίρεση της σύνταξης από τους παλλινοστούντες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χατζημαρκάκης, αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία του που τον οδήγησε στην ελληνική του υποψηφιότητα για το ευρωκοινοβούλιο: «εγώ έγινα αντάρτης στο γερμανικό κόμμα των Φιλελευθέρων και πέρασα πολλές ελληνικές θέσεις στα γερμανικά κανάλια, τα έβαλα με την εφημερίδα Μπίλτ, είχα πικρές εμπειρίες, αλλά καλές, και κάποια στιγμή αποφάσισα να βγάλω τη γερμανική φανέλα και να βάλω την ελληνική και να αισθάνομαι αυθεντικός, γι αυτό ζητάμε και τη ψήφο των Ελλήνων».

Ο πρόεδρος των «Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών- Πρωτοβουλία Χατζημαρκάκη» είπε επίσης ότι τον φοβίζει η αγανάκτηση του κόσμου που οδηγεί σε ψήφο για δυνάμεις με ρόπαλο και χωρίς λύσεις, σημειώνοντας: «εμείς μπορούμε να είμαστε μια λύση γι αυτούς που σκέφτονται, διότι είμαστε ένας σχηματισμός που προτείνει λύσεις».

Ερωτηθείς για τον ρόλο του ως υπευθύνου της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων τόνισε ότι στην έκθεση του απολογισμού του έγραψε ότι έχει χειροτερέψει το κράτος δικαίου στη χώρα, με συμπέρασμα ότι «πρέπει να αφαιρεθεί το δικαίωμα ένταξης στην ΕΕ στα Σκόπια, γεγονός που θα έχει αποτέλεσμα την επόμενη 5ετία». Και πρόσθεσε:«Θεωρούμαι εχθρός στα Σκόπια. Ο Τύπος εκεί έδωσε μεγάλη έμφαση αλλά εδώ δεν γράφτηκε τίποτα. Στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει πραγματική ενημέρωση στην Ελλάδα».

Ο κ. Χατζημαρκάκης ερωτηθείς, επίσης, τι θα κάνει σε περίπτωση που δεν εκλεγεί, είπε ότι «ο αγώνας μας δεν τελειώνει στις 26 Μαΐου, διότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις, εάν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν φθάσουν το 25% μαζί. Θα είμαστε μία από τις φωνές που θα ακούγονται, αλλά όχι μπαροζομερκελικές. Εντός και εκτός της Ελλάδας».

Τέλος, τόσο ο ίδιος, όσο και οι τρεις υποψήφιοι του συνδυασμού που έλαβαν τον λόγο- Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα, Καλλιόπη Δοξόγλου, Νίκος Κότσαλος-κάλεσαν όλους τους Έλληνες και κυρίως τους νέους κατ αρχήν να πάνε στις κάλπες και στη συνέχεια να συνενωθούν με τις δυνάμεις της «Πρωτοβουλίας Χατζημαρκάκη» «για μία νέα Ελλάδα που θα έχει λόγο στα ευρωπαϊκά δρώμενα για ένα μέλλον ευοίωνο και με όραμα».

Διαβάστε επίσης:

Ευρωεκλογές 2014 - Κουβέλης: Απαράδεκτη κάθε σχέση με τη Χρυσή Αυγή