ΕΚΛΟΓΕΣ

Πού ψηφίζω- Εκλογές 2014: Βρείτε το εκλογικό σας κέντρο με ένα κλικ!

Πού ψηφίζω- Εκλογές 2014: Βρείτε το εκλογικό σας κέντρο με ένα κλικ!

Μόλις μερικά 24ωρα μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Στις 25 Μαΐου οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν για την εκλογή αντιπροσώπων στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παράλληλα θα διεξαχθεί και ο Β' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δείτε πού ψηφίζετε

Μέσω της εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών μπορούν οι ψηφοφόροι να βρουν το εκλογικό τους κέντρο για τις ευρωεκλογές του 2014 οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 25 Μαΐου.

Ο εκλογέας με το όνομα του, το επώνυμο, το όνομα πατρός του και το έτος γέννησης του μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει για τις ευρωεκλογές 2014 αλλά και για τον Β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Σε ποιο τηλέφωνο θα μάθετε το εκλογικό σας κέντρο

Εκτός από το διαδίκτυο οι εκλογείς μπορούν να δουν που ψηφίζουν και από το τηλέφωνο.

Ενεργή είναι η υπηρεσία «ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ» ώστε να ενημερώνονται οι ψηφοφόροι το που θα ψηφίσουν και έχει αναπτύξει το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδική εφαρμογή αλλά και τηλεφωνικό κέντρο έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές.

Το τηλέφωνο για το «ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ», που μπορούν να καλούν οι ψηφοφόροι είναι το 2131361500.

Οι ώρες εξυπηρέτησης είναι από Δευτέρα έως Σάββατο τις ώρες από 09:0 έως και 19:00 ενώ την Κυριακή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν από τις 07:00 έως τις 19:00.

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου

Στις ευρωεκλογές (όχι για τις τοπικές εκλογές), οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα με τους λοιπούς εκλογείς, μόνο εφόσον είχαν παλαιότερα εγγραφεί σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και δεν ζήτησαν να διαγραφούν, καθώς και όσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 14 Μάρτη 2014 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Διαφορετικά, ψηφίζουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Αν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, για τους ετεροδημότες θα υπάρχει η ένδειξη Ε πριν από το όνομά τους και δε θα μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

Η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές των Ελλήνων εκλογέων στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα γίνει το Σάββατο 24 Μάη 2014 από τις 07.00 μέχρι τις 7.00 το βράδυ, θερινή τοπική ώρα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ - LIVE ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

Το Σάββατο ψηφίζουν οι Έλληνες εκλογείς χωρών της ΕΕ

Η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές των Ελλήνων εκλογέων στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα γίνει το Σάββατο 24 Μάη 2014 από τις 07.00 μέχρι τις 7.00 το βράδυ, θερινή τοπική ώρα.

Ποιοι ψηφίζουν στο εξωτερικό

Ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν σε κράτος-μέλος της ΕΕ και όσοι θα βρίσκονται, για οποιοδήποτε λόγο, σε κάποιο από αυτά τη μέρα των εκλογών, με την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 4 Απρίλη 2014 και έχουν περιληφθεί στους σχετικούς ειδικούς καταλόγους με βάση τη σχετική αίτηση.

Αν έχει διαπιστωθεί από τις οικείες προξενικές αρχές ότι κάποιοι εκλογείς δε βρίσκονται εγγεγραμμένοι σε κανέναν εκλογικό κατάλογο της χώρας, παρά το γεγονός ότι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων δήμου, οι παραλειφθέντες αυτοί εκλογείς θα πρέπει να προμηθευτούν από τον οικείο δήμο, μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας, πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων. Οι εκλογείς αυτοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της οικείας προξενικής αρχής, προσκομίζοντας στην εφορευτική επιτροπή το ανωτέρω πιστοποιητικό.

Σε περίπτωση που κάποιος από τους παραπάνω ψηφοφόρους βρεθεί στην Ελλάδα την ημέρα των ευρωεκλογών (25 Μάη) θα μπορεί να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα του Δήμου όπου είναι γραμμένος, παρόλο που είχε γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ελλήνων εκλογέων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων που έχουν συσταθεί για την ψηφοφορία των ελλήνων εκλογέων στα κράτη-μέλη της ΕΕ θα περιοριστούν στην καταμέτρηση των ψηφισάντων και των φακέλων που βρέθηκαν στις κάλπες. Το άνοιγμα των φακέλων, η καταμέτρηση και διαλογή των ψηφοδελτίων θα γίνει στο Εφετείο της Αθήνας, ενώπιον της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής το βράδυ της Κυριακής 25 Μάη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ψηφίστε

Οι σταυροί προτίμησης

Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης σημειώνοντας τον στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός υποψηφίου.

Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Σχετικά με τις επαναληπτικές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Όσον αφορά τις επαναληπτικές εκλογές για εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, δεδομένου ότι, η ψηφοφορία αυτή επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους ή περιφερειάρχες των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ - LIVE ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

Τα Exit Polls

Τα exit polls, με τα αποτελέσματα για τις Δημοτικές, Περιφερειακές, καθώς και για τις Ευρωεκλογές, θα παρουσιάσουν τα τηλεοπτικά κανάλια στις 19:00 ακριβώς την Κυριακή 25 του μήνα.

Στις 21:30 αναμένεται η πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Singular Logic κατά τηχθεσινή ενημερωτική συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπαν, δεν πρόκειται να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση στη διάρκεια της νύχτας.

Για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα είναι δυνατή μια πρώτη εκτίμηση μετά τις 22:00 το βράδυ, ενώ ασφαλή αποτελέσματα και για την υπόλοιπη Ευρώπη θα έχουμε μετά τα μεσάνυχτα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014: Δικαιολογίες περί άγνοιας… τέλος

Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ευρωεκλογές

Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές 2014

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων