ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού ψηφίζω - Βρείτε εύκολα το εκλογικό σας κέντρο!

Πού ψηφίζω - Βρείτε εύκολα το εκλογικό σας κέντρο!

Σε ένα μόλις 24ωρο θα γνωρίζουμε τους μεγάλους νικητές αλλά και τους χαμένους, των Ευρωεκλογών καιτου δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής, 25 Μαΐου -Δείτε από το Newsbomb.gr που θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Την Κυριακή 25 Μαΐου οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν για την εκλογή αντιπροσώπων στο ευρωκοινοβούλιο ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παράλληλα θα διεξαχθεί και ο Β' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Που ψηφίζω

Μέσω της εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών μπορούν οι ψηφοφόροι να βρουν το εκλογικό τους κέντρο για τις ευρωεκλογές του 2014 οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 25 Μαΐου.

Ο εκλογέας με το όνομα του, το επώνυμο, το όνομα πατρός του και το έτος γέννησης του μπορεί μέσω του υπολογιστή του να δει που θα ψηφίσει για τις ευρωεκλογές 2014 αλλά και για τον Β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάτε στην κάλπη

Οι σταυροί προτίμησης

Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης σημειώνοντας τον στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός υποψηφίου.

Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Όσον αφορά τις επαναληπτικές εκλογές για εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, δεδομένου ότι, η ψηφοφορία αυτή επαναλαμβάνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους ή περιφερειάρχες των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου;

Στις ευρωεκλογές (όχι για τις τοπικές εκλογές), οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε κοινά εκλογικά τμήματα με τους λοιπούς εκλογείς, μόνο εφόσον είχαν παλαιότερα εγγραφεί σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και δεν ζήτησαν να διαγραφούν, καθώς και όσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι 14 Μάρτη 2014 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Διαφορετικά, ψηφίζουν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Αν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, για τους ετεροδημότες θα υπάρχει η ένδειξη Ε πριν από το όνομά τους και δε θα μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι.

Η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές των Ελλήνων εκλογέων στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα γίνει το Σάββατο 24 Μάη 2014 από τις 07.00 μέχρι τις 7.00 το βράδυ, θερινή τοπική ώρα.

Σε ποιο τηλέφωνο θα μάθετε το εκλογικό σας κέντρο

Εκτός από το διαδίκτυο οι εκλογείς μπορούν να δουν που ψηφίζουν και από το τηλέφωνο.

Ενεργή είναι η υπηρεσία ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ ώστε να ενημερώνονται οι ψηφοφόροι το που θα ψηφίσουν και έχει αναπτύξει το υπουργείο Εσωτερικών. Ειδική εφαρμογή αλλά και τηλεφωνικό κέντρο έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές.
Το τηλέφωνο για το ''ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ'' ,που μπορούν να καλούν οι ψηφοφόροι είναι το 2131361500.

Οι ώρες εξυπηρέτησης είναι από Δευτέρα έως Σάββατο τις ώρες από 09:0 έως και 19:00 ενώ την Κυριακή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν από τις 07:00 έως τις 19:00.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ - LIVE ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

Μετά τη 1 π.μ. της Δευτέρας τα πρώτα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Αργά το βράδυ της Κυριακής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη κατανομή των εδρών της Ευρωβουλής ανά πολιτική ομάδα, η οποία θα βασίζεται σε εκτιμήσεις και σε exit polls. Μία πρώτη εκτίμηση θα γίνει στις 23:00 (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν τη 1:00 (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας. Οι εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων θα καθυστερήσουν διότι, όπως εξήγησε η υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, οι κάλπες δεν κλείνουν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες, π. στην Ιταλία οι κάλπες κλείνουν την Κυριακή στις 23:00.

Μόνο 17 κράτη- μέλη θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των exit- polls γύρω στις 19:00 (ώρα Ελλάδος): Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και ίσως η Ουγγαρία.

Σε τι ποσοστό θα φτάσει η αποχή

Νέο ρεκόρ αποχής αναμένεται και αυτήν τη φορά στις ευρωεκλογές της Κυριακής 25 Μαΐου

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το ποσοστό αποχής αναμένεται να φτάσει το 60%. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος αποχής στην ΕΕ στις ευρωεκλογές του 2009 αυξήθηκε στο 57% από 54,5% το 2004.

Η αποχή στην Ελλάδα ήταν 36,8% το 2004 και ανέβηκε στο 47,5% το 2009.

Σε αρκετές χώρες του ανατολικού μπλοκ, η αποχή το 2009 είχε ξεπεράσει το 70%.

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ - ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014: Δικαιολογίες περί άγνοιας… τέλος

Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ευρωεκλογές

Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές 2014