ΕΚΛΟΓΕΣ

Ευρωεκλογές: Δείτε πόσους σταυρούς βάζουμε

Ευρωεκλογές: Δείτε πόσους σταυρούς βάζουμε

Το υπουργείο Εσωτερικών στην εγκύκλιο του αναφέρει ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Οι ευρωεκλογές 2014 θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με την επιλογή των εκλογέων να δώσουν σταυρό προτίμησης στους υποψηφίους Ευρωβουλευτές.

Ειδικότερα οι ευρωεκλογές θα γίνουν την Κυριακή 25 Μαίου 2014 με σταυρό προτίμησης προβλέπεται ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερις υποψηφίους.

Η διεξαγωγή των Ευρωεκλογών 2014 με σταυρό προτίμησης προβλεπόταν σε διατάξεις νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα και όπως σημείωνε η αιτιολογική έκθεση ο νέος τρόπος αυτός με την σταυροδοσία και όχι με λίστα όπως προβλεπόταν εώς τώρα καθιερώθηκε λόγω ότι το Ευρωκοινοβούλιο ασκεί πλέον αυξημένες αρμοδιότητες στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και έχοντας υπόψη ότι συνδέεται η ψήφος των πολιτών της Ε.Ε. με την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γίνεται σαφές ότι η ψήφος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ο εκλογέας θα πρέπει να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της επιλογής του μέχρι και τέσσερις σταυρούς (4) υποψηφίων της προτίμησής του από τον ίδιο συνδυασμό.

Συνολικά κάθε συνδυασμός, που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές έχει δικαίωμα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο μέχρι και 42 υποψηφίους, αριθμό δηλαδή διπλάσιο από εκείνο των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα. Παράλληλα, καθιερώθηκε πως στα ψηφοδέλτια θα εφαρμοστεί η ποσόστωση υπέρ των γυναικών, όπου το ένα τρίτο των υποψηφίων πρέπει να απαρτίζεται από το λεγόμενο «ασθενές φύλο».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Αποτελέσματα εκλογών 2014: Τα τελικά στοιχεία για τις Δημοτικές και οι πρώτες εκτιμήσεις

Εκλογές 2014: Δικαιολογίες περί άγνοιας… τέλος

Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ευρωεκλογές

Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές 2014