ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014: Ευρωεκλογές σαν... δημοψήφισμα

Ευρωεκλογές 2014: Ευρωεκλογές σαν... δημοψήφισμα

Ακραία πόλωση και μηνύματα με νόημα από τους Ευρωπαίους

Μορφή δημοψηφίσματος δίνουν στις σημερινές ευρωεκλογές η προεκλογική πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα μηνύματα από το εξωτερικό.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες τα κόμματα ύψωσαν τους τόνους και μίλησαν για δημοψήφισμα. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μην χρησιμοποίησε τη λέξη «δημοψήφισμα» στην εκστρατεία της, αλλά όλη της η ρητορική θέτει το «φοβιστικό» ερώτημα “Σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ”.

Στις σημερινλες εκλογές αντιπαρατίθενται δύο παρατάξεις που έχουν διαφορετική αντίληψη για το τι έχει ανάγκη σήμερα η χώρα, για τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά και για τον προσανατολισμό της ίδιας της Ευρώπης.

Η δικομματική κυβέρνηση από τη μία, κινείται στη γραμμή τού «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω», δεν διανοείται να εκφράσει ουσιαστικές αντιρρήσεις στις απαιτήσεις των δανειστών και ποντάρει στην υποστήριξή τους για να διασωθεί εκλογικά.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη ανθρωπιστική κρίση, ότι η χώρα χρειάζεται ένα άλλο οικονομικό σχέδιο, ότι τα μνημόνια πρέπει να καταργηθούν και ότι είναι απαραίτητο να πάμε σε αναστολή πληρωμής του χρέους μέχρι να πετύχουμε σταθερή ανάπτυξη.

Η σύγκρουση στο εσωτερικό είναι σφοδρή, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, αλλά και για το ότι έχει μαζέψει στις τάξεις του το παλαιό φαύλο ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ότι η Κουμουνδούρου φλερτάρει με την έξοδο της χώρας από το ευρώ και, σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά, είναι «ένα κόμμα καμουφλαρισμένου εξτρεμισμού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπαντά, χαρακτηρίζοντας Σαμαρά και Βενιζέλο ως «συνεταιράκια της διαφθοράς» που έχουν υιοθετήσει ακροδεξιές πρακτικές, ενώ απευθυνόμενοι στο ΠΑΣΟΚ το χαρακτηρίζουν συνιστώσα της Δεξιάς.

Είναι προφανές πως οι εκλογές έχουν πάρει αυτομάτως χαρακτήρα δημοσψηφίσματος. Το επιδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ και ανταποκρίθηκε ο Αντ. Σαμαράς, λέγοντας από το Στρασβούργο ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν τον Μάιο για τη σωτηρία της πατρίδας και το μέλλον των παιδιών τους.

Σίγουρα, εκτός των άλλων, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει αν και πότε θα στηθούν οι εθνικές κάλπες.

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Αποτελέσματα εκλογών 2014: Τα τελικά στοιχεία για τις Δημοτικές και οι πρώτες εκτιμήσεις

Εκλογές 2014: Δικαιολογίες περί άγνοιας… τέλος

Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ευρωεκλογές

Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές 2014