ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014 - Αποτελέσματα: Αναποφάσιστοι και αποχή κρίνουν το νικητή

Ευρωεκλογές 2014 - Αποτελέσματα: Αναποφάσιστοι και αποχή κρίνουν το νικητή

-Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν αναποφάσιστο τον ένα στους τρεις ψηφοφόρους

-Τα κομματικά επιτελεία εκτιμούν πως με τα οικονομικά δεδομένα των Ελλήνων, η αποχή θα ξεπεράσει το 1.500.000

Μάχη μέχρις εσχάτων, με πρωτοφανή πόλωση είναι η εκλογική μάχη των ευρωεκλογών του 2014.

Με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνουν στήθος στήθος στις δημοσκοπήσεις, κανείς δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, ούτε καν οι έμπειροι δημοσκόποι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί στους νεαρότερους ψηφοφόρους ενώ η ΝΔ στις μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση της 25ης Μαΐου να είναι αμφίρροπη και θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ελπίζει περισσότερο στους ψηφοφόρους που παραμένουν αναποφάσιστοι ακόμη και τώρα. «Αφού δεν πήγαν ως τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι θα έλθουν σε μας» υποστηρίζουν στη Συγγρού, επισημαίνοντας ότι σχεδόν πάντα οι αναποφάσιστοι της τελευταίας στιγμής τελικά το... ρίχνουν στο κυβερνών κόμμα.

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, μελετώντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, παρατηρούν ότι το κόμμα τους μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά όσο λίγοι φαντάζονται.

Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός, καθώς υπάρχει φόβος η Ελιά να μην καταφέρει να συγκεντρώσει αξιοπρεπή ποσοστά και τότε άμεσα να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις.

Το ερώτημα όμως είναι που θα πάνε οι δυσαρεστημένοι του ΠΑΣΟΚ; Στο “Ποτάμι”, θα μείνουν στην “Ελιά”, θα στρίψουν προς ΣΥΡΙΖΑ, θα πάνε στη ΝΔ; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει...

Γρίφος παραμένει το ποσοστό που θα καταλάβει στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή. Αν το εθνικιστικό κόμμα καταφέρει να πάρει ένα μεγάλο ποσοστό στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε θα δημιουργήσει κλίμα υπέρ του που σίγουρα θα μεταφραστεί σε αύξηση των ποσοστών στις ευρωεκλογές. Αστάθμητος παράγοντας και το ποσοστό του “Ποταμιού”.

Η μάχη των αναποφάσιστων και της αποχής

Στο στόχαστρο των κομμάτων, κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούν την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, έχουν μπει οι αναποφάσιστοι και η αποχή.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν αναποφάσιστο τον ένα στους τρεις ψηφοφόρους, ενώ ουδείς γνωρίζει πώς θα λειτουργήσει η αποχή, καθώς για πρώτη φορά οι ευρωεκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση στον Β΄ Γύρο, ψήφισαν 1.566.000 λιγότεροι πολίτες! Τα κομματικά επιτελεία εκτιμούν πως με τα οικονομικά δεδομένα των Ελλήνων, οι ψηφοφόροι που έχουν αποφασίσει να μεταβούν στις εκλογικές τους περιφέρειες μόνο τη μια Κυριακή, θα ξεπεράσουν το 1.500.000.

Παράλληλα, ο ορισμός των πανελληνίων εξετάσεων τρεις μέρες μετά την δεύτερη Κυριακή ευνοεί την περαιτέρω αποχή στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Η αποχή ευνοεί κατά κοινή παραδοχή την κυβέρνηση, γι' αυτό και στην αντιπολίτευση έχουν πάρει “φωτιά” τα τηλέφωνα προς τους ψηφοφόρους για να μην λείψει κανείς τη δεύτερη Κυριακή, ενώ σίγουρα θα υπάρξει και το γνωστό “ψηστήρι” στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ NEWSBOMB

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ

Διαβάστε επίσης:

Αποτελέσματα εκλογών 2014: Τα τελικά στοιχεία για τις Δημοτικές και οι πρώτες εκτιμήσεις

Εκλογές 2014: Δικαιολογίες περί άγνοιας… τέλος

Μάθετε πρώτοι τα αποτελέσματα των εκλογών

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις ευρωεκλογές

Δείτε εδώ live τα αποτελέσματα από το ΥΠΕΣ

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές 2014