ΠΟΛΙΤΙΚΗ

BBC: Το φάντασμα του grexit επιστρέφει

BBC: Το φάντασμα του grexit επιστρέφει

Όπως γράφει η οικονομική συντάκρια του BBC: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές και παραμείνει πιστός σε όσα υποσχέθηκε κατά των προγραμμάτων λιτότητας, τότε επανέρχεται το ενδεχόμενο της διάσπασης του ευρώ»

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζει τη δυσφορία των Ελλήνων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπονοεί ότι ολοένα και περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή από την παραμονή στο ευρώ. «Για άλλη μια φορά επαναφέρει το "φάντασμα" της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα ή Grexit» γράφει η Yueh.

Η οικονομική συντάκτρια τονίζει ότι έχουν κλείσει 100.000 επιχειρήσεις ενώ δεκάδες άλλες αναρωτιούνται τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα με το κόστος δανεισμού να έχει επιστρέψει στο 8%, στα επίπεδα δηλαδή της περιόδου στην οποία η Ελλάδα ζήτησε τη χορήγηση πακέτου βοήθειας.

Επομένως τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τα πακέτα διάσωσης και προστέθηκαν στην οικονομική μιζέρια μπορούν να εξηγήσουν το ρευστό πολιτικό τοπίο, προσθέτει.

Από την άλλη, το οικονομικό πρακτορεία Bloomberg βλέπει ως μοναδική, αν και τρομακτική λύση, το κούρεμα του χρέους, σε δημοσίευμα με τίτλο «Πώς να σωθεί τώρα η Ελλάδα».

Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε λίγες ώρες μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα ο συντάκτης αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή επαναφέρει την ανασφάλεια στην Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτρέψει την πλήρη κρίση της ύπαρξης της αν αναγνωρίσει ότι ο οικονομικός "πόνος" της Ελλάδας είναι πραγματικός και όχι αυτοπροκαλούμενος, καθώς και ότι η κόπωση από τη λιτότητα είναι θέμα που αγγίζει περισσότερα του ενός κράτη-μέλη».

Σχετικές ειδήσεις