ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Φωτιά έχουν πάρει τα τηλέφωνα των εταιρειών

Δημοσκοπήσεις: Φωτιά έχουν πάρει τα τηλέφωνα των εταιρειών

Φωτιά έχουν πάρει τα τηλεφωνικά κέντρα και οι υπολογιστές των εταιρειών δημοσκοπήσεων καθώς οι αναθέσεις ερευνών πέφτουν... βροχή τις τελευταίες ώρες λόγω της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού, της μικρής διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και του ενδεχόμενου να δημιουργηθούν νέα κόμματα.

Ειδικότερα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ως επί το πλείστον, αναζητούν παράθυρα ευκαιρίας στις απαντήσεις των πολιτών για να χαράξουν την εκλογική στρατηγική τους. Αυτό σαν δεδομένο, εξηγεί γιατί κατά κύριο λόγο οι ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων εστιάζουν στην ανασφάλεια των πολιτών για το μέλλον και στο ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά με τους δανειστές, με δεδομένη την εξέλιξη της παράτασης του προγράμματος και τη σκληρή στάση της τρόικας.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι ερωτήσεις ξεκινούν από το εάν υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία για το 2015 και για το εάν είναι θετική εξέλιξη οι πρόωρες εκλογές, σε μια λογική εισαγωγής στο πλεονεκτικό πεδίο της συγκυβέρνησης.
Επιχειρώντας να ξυπνήσουν αρνητικές μνήμες για μια προηγούμενη επιλογή των πολιτών η οποία σαφώς δεν εξελίχθηκε θετικά, ακολουθούν ερωτήσεις για το εάν νιώθουν ικανοποιημένοι για τις προηγούμενες επιλογές τους από το 2009 και μετά.

Η κλιμάκωση του φόβου συνεχίζεται με ευθεία ερώτηση για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, ώστε να παραμείνει ζωντανή η πιθανότητα μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται έχει δεσμευτεί ξεκάθαρα.

Εντός του ίδιου πλαισίου διερευνάται η κοινή γνώμη για την αίσθηση που άφησε η διακυβέρνηση Σαμαρά και η δράση Τσίπρα, με απώτερο στόχο να καταγραφεί η καταλληλότητα στην πρωθυπουργία μεταξύ των δυο αντιπάλων.

Επίσης στις έρευνες υπάρχουν τουλάχιστον 3 ερωτήσεις για το κόμμα Παπανδρέου, ενώ προσμετράται και η πρόθεση ψήφου σε αυτό, εκτός της αναζήτησης θετικών ή αρνητικών απαντήσεων για το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού.

Ωστόσο δεν διερευνάται εάν συμφωνούν οι πολίτες με την επάνοδο του πρώην ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει χρεωθεί αρνητικά και την αρχική συμφωνία με τους δανειστές. Ίσως να μην ενδιαφέρει πλέον να γίνει αντιμνημονιακή ερώτηση, λόγω του πλαισίου στο οποίο κινούνται σήμερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κάτι που μπορεί να προδίδει και την ταυτότητα αυτών που παραγγέλνουν τις δημοσκοπήσεις.

Ακολουθούν ερωτήσεις για τα πεδία της πολιτικής στα οποία θεωρούν οι πολίτες ότι οι προσωπικές τους προτιμήσεις μεταξύ των δυο αντιμαχομένων.

Δεδομένο θεωρούν οι «πελάτες» των εταιρειών ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία και για το λόγο αυτό ρωτούν αν οι πολίτες θα προτιμούσαν συγκυβέρνηση της ΝΔ με κάποιο κόμμα ή κάποιου είδους συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ευθείες ερωτήσεις για την πρόθεση ψήφου είναι οι τελευταίες των δημοσκόπων σε μια προσπάθεια να μετρηθεί η όποια διαφοροποίηση στην εκλογική συμπεριφορά.

Σχετικές ειδήσεις