ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Επαναδιαπραγμάτευση, Ανασυγκρότηση, Πρόγραμμα

ΣΥΡΙΖΑ: Επαναδιαπραγμάτευση, Ανασυγκρότηση, Πρόγραμμα

Οι τρεις κορυφαίες προτεραιότητες της Κουμουνδούρου - Πακέτο για έγκριση «πρόγραμμα και διαπραγμάτευση» στο Διαρκές Συνέδριο που ξεκινάει το Σάββατο (03/01/2015).

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Με βασικό μότο «το πρόγραμμα της χώρας θα είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όχι το Μνημόνιο», ξεκινάει το Σάββατο 3 Ιανουαρίου το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος (TAE KWON DO - Π. Φάληρο), όπου θα παρουσιαστούν τόσο το οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, όσο και το βασικό σχέδιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Το οικονομικό πρόγραμμα, μέρος του οποίου αποτελούν οι προτάσεις της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται πυρετωδώς από το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου, με τον οικονομολόγο, Γιάννη Δραγασάκη να δίνει το πρώτο στίγμα σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι τις επόμενες ημέρες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει ένα σχέδιο, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα δανείζεται πλέον μόνο για επενδύσεις και όχι για να αποπληρώνει τα παλαιά δάνεια, ενώ όσον αφορά στην δανειακή σύμβαση ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα την καταγγείλουμε, αλλά θα τη διαπραγματευτούμε».

Με άλλα λόγια, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος θα λάβουν οριστική απόφαση το προσεχές Σάββατο (03/01/2015) που θα αφορά στην κατάργηση του μνημονίου, με ταυτόχρονη αντικατάστασή του από το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Ειδικότερα, οι τρείς κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι: Ένα εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης, σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης).

Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ, αντί Μνημονίου

«Το πρόγραμμα της χώρας θα είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όχι το Μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα της τρόικας», υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου, προσθέτοντας πως «η "νέα συμφωνία" Σαμαρά είναι ένα στημένο παιχνίδι εκβιασμού, όχι σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε βάρος της χώρας. Η μέθοδος είναι γνωστή και ίδια. Όπως εκβιαστικά επέβαλαν τα Μνημόνια, έτσι και τώρα με εκβιασμό θέλουν να επιβάλουν τη συνέχισή τους. Όπως και στις εκλογές του 2012, έτσι και τώρα, το μοναδικό τους όπλο είναι ο φόβος. Η εκστρατεία του φόβου θα συνεχιστεί και θα ενταθεί διότι δεν έχουν πειστικά επιχειρήματα. Το πραγματικό δίλημμα είναι βέβαια διαφορετικό. Και αυτό είναι αν θα συνεχιστεί η ίδια αδιέξοδη και καταστροφική για την κοινωνία πορεία ή αν θα διαμορφωθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της κοινωνίας και αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και των άλλων εκκρεμοτήτων που έχουμε με την Ε.Ε.».

Τέρμα τα e-mail της ντροπής

Ειδικότερα, ο Γ. Δραγασάκης μιλώντας στο Mega τόνισε ότι «εμείς δεν αναγνωρίζουμε καμία “νέα συμφωνία”, ούτε αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα μιας διακυβέρνησης δια των e-mail. Και ούτε μπορούμε να συμπράξουμε σε έναν τέτοιο ευτελισμό της Δημοκρατίας. Ο λαός, με την ψήφο του, θα αναδείξει μια κυβέρνηση με σαφή, καθαρή και νωπή εντολή, στη βάση ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Η κυβέρνηση αυτή, στο όνομα της κοινωνίας ολόκληρης, θα προχωρήσει σε μια πρωτίστως ειλικρινή, αλλά και πραγματική διαπραγμάτευση στη βάση των πραγματικών δεδομένων και του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε., το οποίο τα Μνημόνια και ο τρόπος επιβολής τους έχουν καταρρακώσει».

Σχετικές ειδήσεις