ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Γι΄αυτό δεν τα βρήκαν Τσίπρας – Κουβέλης

Εκλογές 2015: Γι΄αυτό δεν τα βρήκαν Τσίπρας – Κουβέλης

Το οριστικό ναυάγιο στην επιδιωκόμενη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ο Φώτης Κουβέλης -Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην Κουμουνδούρου.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Κουβέλης τα ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ στην έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του, ο διάλογος για εκλογική συνεργασία και εκλογική σύμπραξη οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς η Κουμουνδούρου απέρριψε τους δυο βασικούς όρους που έθετε η ΔΗΜΑΡ: την προγραμματική συμφωνία με τη δέσμευση να μην γίνουν μονομερείς ενέργειες, ειδικότερα στο θέμα του χρέους και την αποδοχή της αυτονομίας της κομματικής υπόστασης της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλο (μαζί με το γραμματέα της ΚΟ Δημήτρη Αναγνωστάκη), ενημέρωσαν τα μέλη της ΕΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως όρους για τη συνεργασία το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο από τότε η ΔΗΜΑΡ είχε εκφράσει σημαντικές διαφωνίες σε κρίσιμα σημεία, όπως οι μονομερείς κινήσεις σχετικά με το χρέος και η αμφισβήτηση των δεσμεύσεων της χώρας, με κίνδυνο την ευρωπαϊκή της παρουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη «αγκάθι» ήταν η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ η συνεργασία να γίνει ως πρόσωπα κι όχι ως κόμμα, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ θα οδηγείτο σε αυτοδιάλυση.

Εξάλλου, και στον ΣΤΡΙΖΑ η συνεργασία με τους «πρώην συντρόφους» που αποχώρησαν στο συνέδριο του 2010, συναντούσε τεράστιες δυσκολίες, καθώς αντιρρήσεις δεν προέβαλε μόνο η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και μεγάλο μέρος της πλειοψηφίας.

Την ίδια ώρα πάντως στην Κουμουνδούρου συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ενώ οι οριστικές αποφάσεις και για τις συμμαχίες θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος την Παρασκευή και στο διαρκές συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για το Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εισηγηθεί - όσον αφορά στις συμμαχίες - στους 450 υποψηφίους του κόμματος σε όλη την χώρα, οι 50 να είναι μη κομματικά στελέχη τα οποία ωστόσο θα δεσμεύονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, ασκήθηκε έντονη κριτική από την ομάδα των επτά στελεχών (Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Καρακικές, Ευ. Μπουρνόβα, Γ. Σιακαντάρης, Γ. Μπουλμπασάκος, Ν. Τσούκαλης) - που είχε ζητήσει με επιστολή της εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές το Μάιο του 2015 - στους χειρισμούς του Φώτη Κουβέλη για τη διακοπή του διαλόγου με την Κεντροαριστερά, τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και για τη στάση του κόμματος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Από το στόχαστρό της δεν έλειψαν μάλιστα και οι ενέργειες των κ.κ. Θεοχαρόπουλου και Αναγνωστάκη, που συνομιλούσαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται:

«Για την εκλογική τακτική του κόμματος, ενόψει της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, συζήτησαν η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τα μέλη των δυο οργάνων επανέλαβαν ότι οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί».
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να αποφασίσει το Σάββατο το τι θα κάνει το κόμμα στις εκλογές, με ισχυρότερο ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τους Οικολόγους, ενώ ορισμένα στελέχη έχουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να κλείσει η πόρτα για συνεργασία με το υπό ίδρυση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Σάκης Παπαθανασίου, που διατηρούσε ισχυρές επιφυλάξεις για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του στον ιστότοπο bandiera.gr ασκεί κριτική στις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στη διάθεση της ηγεσίας να μπει σε διάλογο με την Κουμουνδούρου, τονίζοντας: «Όσοι ζητούν δηλώσεις μεταμέλειας από τη ΔΗΜΑΡ δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που απασχολεί τον κόσμο της δεν είναι η ενσωμάτωση στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι όροι με τους οποίους θα γίνει δυνατή μια βιώσιμη πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση, ζήτημα που αποτελεί το πρόσταγμα της παρούσας πολιτικής περιόδου. Είναι εγκλωβισμένοι σε μια ψυχολογία πολιτικής επιβεβαίωσης και προσκολλημένοι σε ιδεολογικά στερεότυπα. Συμπεριφέρονται ως κριτές που περιμένουν στη γωνία τους μεταμεληθέντες για «να τους βάλουν στο σωστό πρόγραμμα». Απαντούμε: Δε θα πάρουμε. Ούτε μεταμέλεια για τις επιλογές μας ούτε μετάνοια «για ανανέωση του βαπτίσματος». Το δρόμο που θα βαδίσουμε θα τον διαλέξουμε εμείς».

Σχετικές ειδήσεις