ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: «Τρέμουν» στη Γερμανία με το ενδεχόμενο Grexit

Εκλογές 2015: «Τρέμουν» στη Γερμανία με το ενδεχόμενο Grexit

Αντιδράσεις, μέχρι και στους κόλπους της πλειοψηφίας της, προκάλεσε στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από ένα δημοσίευμα στον ιστότοπο του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», σύμφωνα με το οποίο είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κρίστιαν Μπόιμλερ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, απηύθυνε μάλιστα σήμερα (4/1) σαφή προειδοποίηση: «Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά».

Την ίδια ώρα, και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), μέλη του «μεγάλου συνασπισμού» που βρίσκεται στην εξουσία στο Βερολίνο, αμφισβήτησαν δημόσια τη θέση περί Grexit που αποδίδεται στη Μέρκελ.

Ο αρμόδιος, έτσι, για το ευρώ αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε πως οι συντηρητικοί και μόνον αυτοί ήταν η πηγή της εν λόγω «διαρροής» στο «Ντερ Σπίγκελ». «Μια αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης; Μάλλον ένα σοβαρό λάθος της CDU», σχολίασε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, πήρε – πάντως - από το Σάββατο τις αποστάσεις του. «Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει», είχε υποστηρίξει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Από την πλευρά του, το γερμανικό ριζοσπαστικό κόμμα «Η Αριστερά» (Ντι Λίνκε) επιτέθηκε επίσης στην καγκελάριο. «Με αυτού του τύπου το δημόσιο εκβιασμό θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρός του, Μπερντ Ρίξινγκερ.

Σχετικές ειδήσεις