ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: Τι θα γίνει με την ψήφο των 18άρηδων

Εκλογές 2015: Τι θα γίνει με την ψήφο των 18άρηδων

Μέσα στην ημέρα (7/1/2015) αναμένεται η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, Μιχάλη Θεοχαρίδη, για το αν θα περιληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους οι νέοι εκλογείς, οι οποίοι έχουν γεννηθεί από 1η/1/1997 μέχρι 31η/12/1997.

Το πρόβλημα έχει προκύψει καθώς οι περίπου 100.000 νέοι εκλογείς, οι οποίοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο 2015, επρόκειτο να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους το Φεβρουάριο.

Για το ζήτημα είχε γίνει διάβημα την προηγούμενη εβδομάδα από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Γιώργο Κατρούγκαλο, προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, μέσω του οποίου ζητούσαν να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η ψήφος των 18άρηδων απασχόλησε και την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, κατά την οποία οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν να υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία της 25ης Ιανουαρίου.

Στη διακομματική, το ΚΚΕ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, για να λυθεί το ζήτημα με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται για τους «παραλειφθέντες» εκλογείς. Αυτό σημαίνει ότι, κατ' εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 8 του ΠΔ 26/2012, δύναται να θεωρηθεί ότι όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2015 έχουν αποστερηθεί του εκλογικού δικαιώματος για τυπικούς λόγους και επομένως μπορεί να τους επιτραπεί να ψηφίσουν ως «παραληφθέντες εκλογείς». Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, με πιστοποιητικό εγγραφής στα οικεία δημοτολόγια που θα χορηγείται υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο ή εξουσιοδοτημένο όργανο.

Εκτός αυτού, λύση στο θέμα μπορεί να δοθεί και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα αλλάζει την ημερομηνία εγγραφής στους καταλόγους.

Σε κάθε περίπτωση, η λύση ή μη αποτελεί πλέον θέμα της κυβέρνησης, με το ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ότι παρόλο που το θέμα ήταν γνωστό στον κ. Αργύρη Ντινόπουλο από το φθινόπωρο του 2014, «αδράνησε επιδεικτικά φανερώνοντας πολιτική σκοπιμότητα».

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, η οριστική απόφαση για το ζήτημα αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: «ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ»

ΣΥΡΙΖΑ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ «18ΑΡΗΔΩΝ» ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ

Σχετικές ειδήσεις