ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι είναι η τρίτη δύναμη

Σ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι είναι η τρίτη δύναμη

Σίγουρος πως «το Ποτάμι» θα είναι η τρίτη δύναμη, παίρνοντας την τρίτη διερευνητική εντολή, εμφανίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

«Θα είναι ντροπή για τη Δημοκρατία να αναδειχθεί τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης, ο οποίος δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως «καταλογίζει ασάφεια θέσεων στο Ποτάμι, όταν το ίδιο το κόμμα δεν γνωρίζει αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή το καλοκαίρι», προσθέτοντας ότι τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν έχουν απάντηση στην ερώτηση πού θα βρουν κονδύλια για να πληρώσουν ομόλογα, μισθούς και συντάξεις, αν "τα σπάσουν" με τους δανειστές», ενώ παρατήρησε: «Μουρμουρίζουν μόνο κάτι για καταθέσεις, αλλά οι καταθέσεις δεν είναι για να βγάζουν τους πολιτικούς από τα αδιέξοδα. Κούρεμα και φορολόγηση των καταθέσεων το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει».

Στην ερώτηση αν μετά τις εκλογές «το Ποτάμι» θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ. απάντησε ούτε το ένα κόμμα, ούτε το άλλο, αλλά θα στηρίξει την Ελλάδα και «αν υπάρχει ανάγκη, θα γίνει ο καταλύτης της συνεννόησης».

«Το Ποτάμι δεν διεκδικεί κυβερνητικές καρέκλες, αλλά επιδιώκει να είναι δυνατό στη Βουλή για να αποτρέψει την κατάληψη κυβερνητικών και κρατικών θέσεων από κομματικούς και να τοποθετηθούν άξιοι και έντιμοι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνιέται πλέον από κομματικές παρέες. Το Ποτάμι δεν θα επιτρέψει ούτε την παράταση, ούτε την ανασύσταση ενός νέου κομματικού κράτους. Δεν θα κυβερνήσουμε ούτε με μπαλτάδες, ούτε με Μπαλτάκους», υπογράμμισε επίσης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε ακόμα τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι για ολόκληρες δεκαετίες που κυβέρνησαν «δεν εφάρμοσαν ούτε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, κρατήθηκαν στην εξουσία με υποσχέσεις και ρουσφέτια, ενώ άφησαν τη χώρα να πέσει στον γκρεμό».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και εξαπέλυσε βολές εναντίον της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση τους στα Πανεπιστήμια. «Είχαμε κομματικούς στρατούς στα Πανεπιστήμια, τώρα έχουμε και κομματικούς πρυτάνεις», είπε και σημείωσε: «Κάποιοι που πάλευαν για την αυτονομία των ΑΕΙ τα παράτησαν λίγους μήνες μετά την εκλογή τους για να μπουν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. και πανεπιστημιακοί που αγωνίζονταν κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ, τώρα διδάσκουν σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου και διαγκωνίζονται για το ποιος θα μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ».

Για το μεταναστευτικό είπε «όχι στο φόβο» του κ. Σαμαρά και όχι στα «ανοιχτά σύνορα» του κ. Τσίπρα, ζητώντας ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση με κλειστά σύνορα, ευρωπαϊκό άσυλο για τους πρόσφυγες και δικαιώματα για τους μετανάστες.

Ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε επίσης να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ώστε να είναι ισχυρός και όχι «από τα αζήτητα», όπως είπε, τονίζοντας πως «το Ποτάμι» δεν πρόκειται να συμπράξει στον εξευτελισμό του θεσμού του προέδρου της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος, δε, στον Αντώνη Σαμαρά και στον Αλέξη Τσίπρα, τούς κάλεσε εκ νέου σε ντιμπέιτ, κατηγορώντας τους ότι προτιμούν τους μονολόγους.

Ο κ. Θεοδωράκης απευθύνθηκε επίσης σε όσους από το «παλιό σύστημα» βλέπουν με επιφύλαξη ή καχυποψία το Ποτάμι, υπογραμμίζοντας: «Μη φοβάστε το Ποτάμι. Αυτό που βλέπετε είμαστε».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε, τέλος, και σε αρθρογραφία των εφημερίδων: «Τα Νέα» και «Το Βήμα», σύμφωνα με την οποία το κόμμα του «ξεφουσκώνει» ή είναι «ασπόνδυλο σώμα».

«Την απάντηση τη δίνει κάθε μέρα ο ελληνικός λαός. Δεν έχουμε εφημερίδες, δεν έχουμε κανάλια, στις ειδήσεις εμφανιζόμαστε για κάποια δευτερόλεπτα, αλλά είμαστε εδώ, παρόντες και δυνατοί. Το Ποτάμι θα παραμείνει ποτάμι και δεν θα γίνει λίμνη», σημείωσε.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές από την Α΄ και Β΄ εκλογική περιφέρεια. Πίσω από τον επικεφαλής του Ποταμιού είχαν πάρει θέση νέες και νέοι από τους εθελοντές του κόμματος, των οποίων την προσφορά εξήρε ο κ. Θεοδωράκης. Στη διάρκεια της ομιλίας, μάλιστα, μία από τις εθελόντριες αισθάνθηκε άσχημα και πήγε να λιποθυμήσει, αλλά της προσφέρθηκαν αμέσως οι πρώτες βοήθειες και κατέβηκε από το πάνελ.

Ποιο κόμμα θα καταφέρει να κατακτήσει την τρίτη θέση στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου; Χρυσή Αυγή ή Ποτάμι; Το ΠΑΣΟΚ ή ο Γιώργος Παπανδρέου;

Σχετικές ειδήσεις