ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Παπανδρέου: Δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια

Εκλογές 2015 - Παπανδρέου: Δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια

Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «δεν έπαιξα την τύχη της χώρας στα ζάρια».

Παράλληλα, μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πως μόνο η παρουσία του ΚΙΔΗΣΟ στη Βουλή «θα επιβάλλει τη συνεργασία για την πρόοδο, με σταθερή και ασφαλή πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπληρώνοντας: «Κανένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του, γιατί το έργο που πρέπει να γίνει, θέλει πολλές πλάτες».

Αφού, δε, χαρακτήρισε «παθιασμένη πραγματική δημοσκόπηση» τη συγκέντρωση, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως: «το Κίνημα γεννιέται πάνω σε αξίες και τίποτα δεν το σταματά! Θέλουν να μας απογοητεύσουν; Αδύνατο! Παθιαζόμαστε ακόμα περισσότερο! Θέλουν να μας φιμώσουν, όπως με τον τηλεοπτικό χρόνο; Ματαιοπονούν!» και συμπλήρωσε: «Η χώρα χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις με καθαρή πολιτική ταυτότητα. Καθαρές κουβέντες. Όχι θολά νερά για να μας αγαπάνε όλοι. Στο Κίνημα μας ξέρουμε ποιοι είμαστε. Είμαστε Δημοκράτες και Σοσιαλιστές! Και αυτό είναι εγγύηση για όποια κυβερνητική ή άλλη συνεργασία σε ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο. Εμείς δεν θα γίνουμε "πατερίτσα" και παρακολούθημα κανενός, για μερικές καρέκλες και οφίτσια! Και σίγουρα όχι ουραγός μιας δεξιάς πολιτικής και κυβέρνησης. Εμείς δεν πρόκειται να ταυτιστούμε με καμία συντήρηση!».

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε επίσης στη συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η συντηρητική δεξιά ηγεσία και όσοι ταυτίστηκαν μαζί της, αποδόμησαν αντί να προωθήσουν το μεταρρυθμιστικό έργο που παρέλαβαν. Απέτυχαν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην προγραμματισμένη εδώ και τρία χρόνια έξοδο από το Πρόγραμμα. Και όταν κατάλαβαν ότι απέτυχαν, τι έκαναν; Σκηνοθέτησαν και αυτοί τη φυγή τους! Όπως οι εμπρηστές της χώρας το 2009! Πέταξαν την καυτή πατάτα στον όποιο επόμενο. Βύθισαν και πάλι τον τόπο στην ανασφάλεια, παίζοντας μικροκομματικά παιχνίδια στην πλάτη της χώρας. Εμείς ποτέ δεν παίξαμε τη χώρα στα ζάρια, όπως έκαναν. Βαρύτατες οι ευθύνες της κλειστής ομάδας που κυβέρνησε τα τελευταία δυόμιση χρόνια».

Παράλληλα, είπε ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι και απέναντι στην «αριστερή συντήρηση», εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε: «Δεν ήταν μόνο η δεξιά συντήρηση που πετούσε πέτρες από την εξέδρα. Βαρύτατες ευθύνες έχει και η ηγεσία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Για το σχέδιο του κόμματος του σημείωσε ότι είναι «μια άλλη, εναλλακτική, οραματική αλλά και παράλληλα ρεαλιστική, υπεύθυνη πρόταση, απέναντι στα ευχολόγια της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε: «Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά εφάρμοσε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας χωρίς να κάνει σοβαρές αλλαγές στη χώρα. Αντίθετα, υπονόμευσε σημαντικές αλλαγές που είχαμε ξεκινήσει. Ποια είναι η πρότασή της; Θέλει να μείνουμε στο ευρώ, χωρίς όμως να γίνουν αλλαγές στις δομές της χώρας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, τώρα, να μείνουμε στο ευρώ χωρίς να κάνουμε επίσης σοβαρές αλλαγές στο κράτος, στις δομές. Αντίθετα μιλά για ένα μεγαλύτερο κράτος, εκφράζει ένα συγκεντρωτικό κρατισμό, δηλαδή απλώς θα εκφράσει μια πελατειακή διαπλοκή με άλλα πρόσωπα. Και έτσι θα βαθαίνει τα αίτια της κρίσης αντί να τα χτυπάει. Όσο για τη λιτότητα, λέει ότι θα "σκίσει" το μνημόνιο. Είναι εκτός πραγματικότητας».

Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε ακόμα μια μεγάλη συμφωνία με τους εταίρους για τη διευθέτηση του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τόνισε πως «υπάρχουν ήδη πολλές προτάσεις από επιφανείς αναλυτές για πανευρωπαϊκές λύσεις για συντονισμένη μείωση και αμοιβαιοποίηση χρέους», προτείνοντας και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα του χρέους.

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι έχει κάνει και λάθη «από τα οποία έμαθε», ενώ μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο υπογράμμισε: «Προσωπικά, επέλεξα και πάλι να μη σκεφτώ το προσωπικό κόστος και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο. Αυτός είμαι. Αυτός ήμουν. Αυτός θα είμαι πάντα. Η απόφαση αυτή ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή μου. Αλλά στην πολιτική έχω ταχθεί να υπηρετώ την πατρίδα. Το κοινό καλό. Να υπηρετώ αυτό που θεωρώ το δίκιο, το σωστό, το προοδευτικό, το ανθρώπινο. Πολλές φορές αναγκάστηκα να πάρω δύσκολες αποφάσεις για τα πιστεύω μου».

«Δεν συμβιβάστηκα ποτέ με τη λογική της αποφυγής του πολιτικού κόστους», είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Σίγουρα έκανα λάθη. Αλλά για το κοινό καλό ποτέ δεν υπολόγισα το προσωπικό όφελος. Όταν ανέλαβα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν τις εκλογές, μπροστά στο φάσμα σίγουρης ήττας. Προσπάθησα να τα αλλάξω όλα, μπορεί να μην πέτυχα, αλλά το προσπάθησα. Όταν μαζί με πολλούς συντρόφους σηκώσαμε το βάρος μιας επαπειλούμενης χρεοκοπίας - αναλαμβάνοντας βάρος που δεν μας αναλογούσε - το έκανα για την πατρίδα, χωρίς να υπολογίζω το κεφάλι μου. Πόνεσα για τις αποφάσεις μου. Πολύ. Και περισσότερο βλέποντας ότι δεν είχαμε χρόνο να είναι ακριβοδίκαιες. Ποτέ δεν προσποιήθηκα τον αλάνθαστο. Ξέρω τα λάθη μου. Έχω διδαχθεί από αυτά. Ως Πρωθυπουργός, μπροστά στην ανάγκη να μην διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και η πορεία της χώρας, "κατάπια" πολλά. Ανέχτηκα για καιρό συμπεριφορές που ήξερα ότι μας πληγώνουν. Ανέχτηκα στρογγυλέματα θέσεων και συμβιβασμούς. Περισσότερους από ό,τι έπρεπε. Μπορούσα να ήμουν πιο αποφασιστικός. Έμαθα κι εγώ. Είμαι αποφασισμένος. Αλλά δεν φυγομάχησα, δεν κρύφτηκα, δεν πέταξα την καυτή πατάτα σε άλλον, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε στο βήμα τους υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στην Α΄ και Β΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα, είχε συνάντηση με ομάδα νέων της Θεσσαλονίκης, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα τους.

Σχετικές ειδήσεις