ΕΚΛΟΓΕΣ

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, η τρόικα φεύγει!

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, η τρόικα φεύγει!

Βέβαιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για μια μεγάλη νίκη στις εκλογές 

Για μια μεγάλη νίκη του λαού και της δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στη Ρόδο.

«Δέκα και μία μέρα για να ξαναγράψει ο λαός μας ιστορία, να σηκώσει το κεφάλι ψηλά, με περηφάνια και αξιοπρέπεια. Για να πάρει μια βαθιά ανάσα ζωής. Η ελπίδα έρχεται. Ο φόβος φεύγει. Η αλλαγή έρχεται. Οι πολιτικές της καταστροφής φεύγουν», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τους Ροδίτες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται. Η τρόικα φεύγει», υπογράμμισε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ισπανίας στην Ελλάδα παραμονές των εκλογών.

«Είδαμε και τους δυο να δηλώνουν πόσο σωστή είναι η πολιτική που επέβαλε τα τελευταία χρόνια η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα. Τι ακριβώς όμως κάνει ο Ραχόι στην Ισπανία και αναμένεται σύντομα να έχει την ίδια τύχη που σε λίγες μέρες θα έχει ο κος Σαμαράς στην Ελλάδα; Ξεσπιτώνει από τα σπίτια τους, από τη πρώτη τους κατοικία, χιλιάδες Ισπανούς μεροκαματιάρηδες, ανθρώπους της μεσαίας τάξης που έκαναν το λάθος να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες, πριν τη κρίση, και τώρα δε μπορούν πια να τα αποπληρώσουν.Ποιόν λοιπόν έφερε να τον υποστηρίξει ο κος Σαμαράς; Τον πρωθυπουργό των πλειστηριασμών και των εξώσεων», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, διαμηνύοντας «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Τελεία και παύλα».

Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η νίκη μας, θα είναι ταυτόχρονα και νίκη των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου.Και για όσους γνωρίζουν Ισπανικά, έχω μια μονολεκτική απάντηση: Podemos. Σας λέει τίποτα αυτό κ. Ραχόι; Podemos, που πάει να πει μπορούμε. Μπορούμε να τους νικήσουμε και θα τους νικήσουμε. Οι Έλληνες, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Ιταλοί, όλοι οι λαοί της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με καλή θέληση. Αλλά με ένα κριτήριο: Το καλό του ελληνικού λαού και της πατρίδας.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και τους θεσμούς τη μάχη. Με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Αλλά με γνώμονα την απαλλαγή της Ελλάδας από την ομηρεία του χρέους. Και την απαλλαγή της Ευρώπης από μια πολιτική που τη διαλύει».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Α. Σαμαρά λέγοντας πως μαζί με τους συμμάχους του επέβαλαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τον πιο αντιδραστικό σκοταδισμό. Διαλύοντας την οικονομία. Συνθλίβοντας τους πιο αδύναμους. Διαλύοντας την κοινωνία. Ακόμα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Και μετατρέποντας τη δημοκρατία σε ένα παιγνίδι διαπλοκής, υπόγειων διαδρομών, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, αυταρχισμού, και σκανδάλων.

«Αυτό τον σκοταδισμό των ιδεών τους, της πολιτικής τους, των μνημονίων τους, θέλουν να συνεχίσουν με την προεκλογική προπαγάνδα του φόβου. Ταιριαστά πράγματα. Μαύρο μπλοκ, μαύρη πολιτική, μαύρη προπαγάνδα».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η Ελλάδα τελειώνει μ' αυτούς στις 25 του Γενάρη. Και μπαίνει από τις 26 του Γενάρη σε ένα άλλο δρόμο. Εδώ δεν μιλάμε για κάποια εναλλαγή κυβέρνησης. Δεν μιλάμε για καρέκλες. Μιλάμε για μια μεγάλη και δύσκολη αλλαγή. Για απαλλαγή από το καρκίνωμα της διαφθοράς. Για εκμηδένιση της διαπλοκής. Για δικαιοσύνη και κάθαρση. Για δημοκρατία σε όλο το πλάτος και το βάθος της κοινωνίας. Για κατάργηση και συστηματικό ξήλωμα του καθεστώτος των μνημονίων. Για μέτρα ανακούφισης εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που ζουν στο σκοτάδι, στο κρύο, και στην πείνα. Για προοδευτικές αλλαγές στην Παιδεία και στην Υγεία. Για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για ανάνηψη και ανάκαμψη της οικονομίας. Για ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους. Για πάταξη της φοροδιαφυγής. Και για αποφασιστική και σκληρή διαπραγμάτευση που θα απαλλάξει τη χώρα και τον κάθε πολίτη από το βραχνά του αβίωτου χρέους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως όλα αυτά και δεκάδες άλλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν, και θα γίνουν πράξη, με δυο προϋποθέσεις:

Πρώτη προϋπόθεση. Η μεγάλη, αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Που θα εξασφαλίσει μια καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή. Εμείς δε μιλάμε και δε θέλουμε τις αυτοδυναμίες που ζήσαμε στο παρελθόν από τα κόμματα εξουσίας. Δε ζητάμε λευκή επιταγή. Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας και συνέχειας του χθες. Αλλά αυτοδυναμία ρήξης με το παλιό και το φθαρμένο. Αυτοδυναμία όχι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές και τους εκπροσώπους τους. Για να διεκδικήσουμε ως χώρα υπόσταση ξανά στην Ευρώπη. Για να ξανααισθανθεί ο λαός μας περήφανα.

Και η δεύτερη προϋπόθεση. Είναι ο λαός να παραμείνει όρθιος στις επάλξεις της μεγάλης δημοκρατικής μεταρρύθμισης. Να πάρει στα δικά του χέρια την υπόθεση της δημοκρατίας και της αλλαγής. Να πάρει από το χέρι τη δική του κυβέρνηση και να τη βοηθήσει στα δύσκολα. Όχι να αναθέσει τη δουλειά και να περιμένει αποκαμωμένος. Να κάνει δική του υπόθεση την υπόθεση της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της προκοπής. Την υπόθεση της πατρίδας.

«Δεν είναι εύκολη υπόθεση να γυρίσουμε μονάχοι μας τον τροχό της ιστορίας. Για να θυμηθώ λοιπόν τους ωραίους στίχους του Άγγελου Σικελιανού :

«Εμπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα». Βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο της ελπίδας, της δικαιοσύνης, της προκοπής».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ιστορίας. Με την ψήφο του λαού να ασκήσουμε την κυβερνητική εξουσία. Για πρώτη φορά στην ιστορία».

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα μνημόνια και το καθεστώς δουλοπαροικίας που έχει επιβληθεί στη χώρα. «Θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Που θα ανακουφίσει την κοινωνία από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Που θα βοηθήσει την οικονομία να πάρει ξανά μπροστά. Που θα αντιμετωπίσει την κοινωνική μάστιγα της ανεργίας.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι η ιδρυτική πράξη της συμμαχίας μας με την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για την ανόρθωση της χώρας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των Δωδεκανήσων, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτο να χρονίζει το πρόβλημα της φτηνής και συστηματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το κέντρο. «Είναι εγκληματικό να πεθαίνουν άνθρωποι σε μικρά νησιά, ακόμα και στη Ρόδο, εξαιτίας ελλείψεων στα νοσοκομεία και υποτυπώδους ιατρικής κάλυψης των νησιών. Είναι σκανδαλώδης η δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά για μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στα ακριτικά νησιά μας, που θα υλοποιήσει αν κερδίσει τις εκλογές. Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα Δωδεκάνησα μπορούν να δώσουν πολλά στην πατρίδα, αν η πατρίδα αποφασίσει να δώσει όσα πρέπει στα Δωδεκάνησα. Για αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι: Από τις 26 Ιανουαρίου θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές».