ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λούκα Κατσέλη: Η Ελλάδα δεν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο!

Λούκα Κατσέλη: Η Ελλάδα δεν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο!

Κατηγορηματικά αποκλείει η πρόεδρος του κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία» Λούκα Κατσέλη το λεγόμενο «GREXIT», το οποίο επισείει η κυβερνητική προπαγάνδα σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμού κυβέρνησης απ' τον Αλ. Τσίπρα στις επικείμενες εκλογές.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ» ΣΤΟ ΝEWSBOMB.GR - Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ

Συνέντευξη στον Μάρκο Μουζάκη

Με συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr επικαλείται κείμενα της ΕΚΤ για να τονίσει, ότι όλος αυτός ο προπαγανδιστικός θόρυβος αποτελεί ένα μύθο. «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, όπως λέει η κυβέρνηση», υπογραμμίζει η κυρία Κατσέλη.

Παράλληλα εκφράζει την πεποίθηση, ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς θα ολοκληρώσει μια διαπραγμάτευση που θα είναι μεν σκληρή, «αλλά θα καταλήξει».

Η κ. Κατσέλη επισημαίνει ακόμα, πως παρότι δεν ολοκληρώθηκε η εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική μάχη.

Επίσης εκφράζει αισιοδοξία και για μετεκλογική συνεργασία, χωρίς όπως τονίζει να μπαίνει στη λογική διεκδίκησης ή εξασφάλισης κάποιας θέσης αν και δεν διστάζει να δηλώσει πως φοβάται την περίπτωση όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτά που έχει υποσχεθεί.

Για το πρώην κόμμα της, το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει τι θλίψη της, ότι έχει καταντήσει συνιστώσα της Ν.Δ. και δηλώνει ότι «θα ήταν προτιμότερο, πιο έντιμο να διαλυθεί».

-Κυρία Κατσέλη, η μη ευόδωση της εκλογικής συνεργασίας του κόμματός σας με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επηρεάσει τη γενικότερη συμπόρευσή σας με το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Ως Κοινωνική Συμφωνία, επιδιώκουμε, σταθερά, τη συγκρότηση ενός προοδευτικού συνασπισμού εξουσίας, που θα αλλάξει ριζικά την αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας και θα χαράξει έναν ρεαλιστικό και φιλολαϊκό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση και δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, και παρότι (όπως έχουμε εξηγήσει) δεν ολοκληρώθηκε η εκλογική συνεργασία, στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που εκ των πραγμάτων αποτελεί τον βασικό κορμό αυτού του μετώπου.

-Αισιοδοξείτε ή όχι, κρίνοντας απ' την πορεία και την εκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μετά τις εκλογές θα ανασάνουν όσοι έχουν πληγεί απ' τα μνημόνια;

Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας να ανατρέψουμε την πολιτική που οδηγεί την κοινωνία στην εξαθλίωση, που διογκώνει τα χρέη και την ανεργία. . Μπορούμε, κ. Μουζάκη, να πετύχουμε πολλά, εάν διαπραγματευθούμε με σύνεση, αποφασιστικότητα και τόλμη.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, που θα έχει νωπή και ελπίζω ισχυρή λαϊκή εντολή, με τους δανειστές μας, για να έχει ουσία και περιεχόμενο, προϋποθέτει ότι εμείς, ως χώρα, θα καταθέσουμε το δικό μας αξιόπιστο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και το χρηματοδοτικό πλαίσιο που μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα. Το δικό μας σοβαρό και ρεαλιστικό σχέδιο θα θέσει τους όρους της διαπραγμάτευσης.

Κανείς, ούτε η Ελλάδα ούτε οι δανειστές μας έχουν συμφέρον να μην τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση. Μπορεί να είναι σκληρή, να πάρει, ίσως, χρόνο, αλλά θα καταλήξει, και σίγουρα το αποτέλεσμά της θα φέρει τη χώρα σε μια καλύτερη θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα.

-Πόσο φοβάστε για «Grexit»; Και ποιος είναι ο δρόμος για να μην συμβεί; Μια σθεναρή και σοβαρή στάση απ' τη νέα κυβέρνηση ή το «νέρωμα του κρασιού της»;

Από το 2011, έχω δημοσιοποιήσει εμπεριστατωμένη έκθεση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (IV / Dec 2009. Legal Working Paper Series), όπου με κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτεται η περίπτωση να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το Ζώνη του Ευρώ, χωρίς τη θέλησή της! Τότε, είχα δηλώσει, πως αυτός ο μύθος πρέπει να θαφτεί δια παντός.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, όπως ορισμένοι, με προεξάρχουσα την απερχόμενη κυβέρνηση, θέλουν να εμφανίσουν. Το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει. Αλλαγή στην Ελλάδα σημαίνει αλλαγή στην Ευρώπη, αλλαγή για όλους.

-Θα ήσασταν διατεθειμένη για μετεκλογική συνεργασία με μια νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον προκύψει απ' τις εκλογές; Το συνδέετε αυτό με πιθανή ανάληψη εκ μέρους σας κάποιας θέσης ευθύνης;

Όπως γνωρίζετε, είχα επιλέξει από πολύ νωρίς, να μη θέσω υποψηφιότητα. Στηρίζω, όμως, αποφασιστικά με τις διεθνείς επαφές, προτάσεις και δραστηριότητές μου, την προσπάθεια να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη.

Σ' αυτή τη προσπάθεια θα συνεχίσω να συμβάλω, χωρίς να μπαίνω σε καμία λογική προσωπικής «διεκδίκησης» ή «εξασφάλισης» κάποιας θέσης. Αυτό, άλλωστε, το έχω αποδείξει με τη πορεία μου ως σήμερα, όπου υπερασπίστηκα τις αξίες μου, με προσωπικό πολιτικό κόστος.

-Πώς κρίνετε το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στο χώρο του ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ, που συνάρπασε τους Έλληνες και έδωσε αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη, κατάντησε ένα κακέκτυπο κατασκεύασμα, που λειτουργεί ως συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας. Γι' αυτό, είχα υποστηρίξει ότι είναι προτιμότερο, πιο έντιμο, να αυτοδιαλυθεί.

-Τι θα σας φόβιζε ή θα σας προβλημάτιζε από μια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Η αδυναμία της να ικανοποιήσει ως κυβέρνηση τις προσδοκίες που καλλιέργησε ως αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης:

ΟΛΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Σχετικές ειδήσεις