ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015: ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ, λέει το Bloomberg

Εκλογές 2015: ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ, λέει το Bloomberg

Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύει έρευνα του Bloomberg, με τη συνδρομή οικονομολόγων.

Σύμφωνα με όσα λέει ο αμερικανικό πρακτορείο, πιθανότητα 80% να παραμείνει η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κυβέρνηση αυτοδυναμίας, την ώρα που πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ελλάδα –οποιοσδήποτε και αν είναι ο νικητής των εκλογών- θα έχει ελάφρυνση στο χρέος της.

«Πολλές από τις πολιτικές της τρόικας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, παρά το γεγονός ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έχει πάει προς το κέντρο», αναφέρει στο Bloomberg, ο Diego Iscaro, οικονομολόγος στο IHS Global Insight του Λονδίνου, τονίζοντας ότι «ωστόσο, δεν θα είναι το πρώτο κόμμα που θα γίνει πιο πραγματιστικό, όταν έρθει στην εξουσία».

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει πιθανότητα 15% η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, στην περίπτωση που ο Τσίπρας σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με κάποιο από τα κεντρώα κόμματα, και μόλις 5% στην περίπτωση κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας θα ηγείται η Νέα Δημοκρατία.

Ο κίνδυνος αυξάνεται στο 20% εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την απόλυτη πλειοψηφία, έναντι του 5% στην περίπτωση απόλυτης πλειοψηφίας της Ν.Δ., όπως δείχνει η δημοσκόπηση.

Το 87% των ερωτηθέντων οικονομολόγων δήλωσε πως μια νίκη του Τσίπρα - είτε με απόλυτη πλειοψηφία είτε σε συνασπισμό - θα αποφέρει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Το 57% είπε το ίδιο για πιθανή νίκη του Αντώνη Σαμαρά.

«Ο συμβιβασμός δεν είναι τόσο δύσκολος όσο φαίνεται», σημείωσε ο Alan McQuaid, οικονομολόγος της Merrion Capital. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δημοκρατική εντολή να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Μπορεί να χρειαστεί να σχηματίσει συνασπισμό για να κυβερνήσει, γεγονός που θα απαιτούσε συμβιβασμούς ακόμα και στην πολιτική σημαία του. Και η Ευρώπη μπορεί να κάνει πίσω».

Μεταξύ των 13 οικονομολόγων της έρευνας του Bloomberg που δεν βλέπουν κούρεμα του ελληνικού χρέους, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, είναι και η Δανάη Κυριακοπούλου, στο Κέντρο Οικονομικής και επιχειρηματικής έρευνας του Λονδίνου. «Η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι πιθανή, δεδομένων των ηθικών ζητημάτων επικινδυνότητας που συνδέονται με αυτό καθώς και τις πιθανές απαιτήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και αλλού στην Ευρώπη. Ελπίζω ειλικρινά να μην είναι έτσι, καθώς είναι άποψή μας ότι κάποια (ελάφρυνση) είναι αναγκαία για την Ελλάδα, προκειμένου να πετύχει μια βιώσιμη πορεία προς την ανάκαμψη».

Σχετικές ειδήσεις