ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η λεηλασία του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ το μοναδικό εμπόδιο στην αυτοδυναμία;

Η λεηλασία του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ το μοναδικό εμπόδιο στην αυτοδυναμία;

Η στρατηγική της πόλωσης και η κινδυνολογία αφυδατώνουν το ΠΑΣΟΚ προς όφελος του αυθεντικού εκφραστή της λιτότητας και του μνημονίου με τους εταίρους δανειστές που συρρίκνωσε τη χώρα και την οικονομία της. Ταυτόχρονα αυξάνει τα ποσοστά των δύο κομμάτων και εξουδετερώνει τα σενάρια μείωσης του επιπέδου κατάκτησης της αυτοδυναμίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Η από-ΠΑΣΟΚοποίηση της ΝΔ και η διαδικασία διήθησης του ΠΑΣΟΚ σε αριστερά και δεξιά στοιχεία, είναι οι παράμετροι που θα κρίνουν την αυτοδυναμία και την ποιότητα της διακυβέρνησης την επομένη της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα όσα συμπεραίνονται από τις έρευνες γνώμης των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Οι διαρροές της ΝΔ είναι 8% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 5,1% προς το ΠΟΤΑΜΙ, κάτι που δείχνει ότι η προεκλογική τακτική του Ιουνίου του 2012 την οποία υπηρέτησαν οι Σαμαράς και Βενιζέλος, κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ και διέσωσε τη ΝΔ, η οποία δείχνει όχι μόνον να μην έχει φθορά, αλλά να κερδίζει ακόμα και σήμερα μεγάλα τμήματα πρώην πιστών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς συνεχίζεται η προεκλογική στρατηγική του φόβου.

Όλα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι που μετακινούνται από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, έχουν πειστεί ότι θα πρέπει να φοβούνται ολέθριες συνέπειες από την τυχόν πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και μετακινούνται σε μόνιμη βάση στη ΝΔ του Σαμαρά, καθώς ο εκλογικός νόμος οδηγεί και σε άλλον έναν εκβιασμό, αυτόν της αδυναμίας του δεύτερου να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τον πρώτο λόγω του μπόνους των 50 εδρών.

Μέχρι στιγμής λοιπόν εφαρμόζεται ο νόμος της φυσικής για τα συγκοινωνούντα δοχεία μόνον στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ καθώς οι διαρροές ψηφοφόρων του συνεχίζονται προς τα αριστερά και τα δεξιά του.

mrb-pinakas2

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι κυριότερες διαρροές του ΠΑΣΟΚ είναι 13-15% προς την ΝΔ, 10-12% προς Το Κίνημα, 7-9% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 5-7% προς το ΠΟΤΑΜΙ. Η συσπείρωση του κόμματος μόλις που ξεπερνά το 30%.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι παρακολούθημα της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά στη συνείδηση των ψηφοφόρων. Αυτό εξηγεί και την εκλογική συμπεριφορά της μετακίνησης περισσότερο στη δεξιά και το περίπου συγγενές με το μνημονιακό τόξο, ΠΟΤΑΜΙ, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΔΗΣΟ.

Όπως ανέφερε η MRB, αξίζει προσοχής η διατήρηση των διαρροών ψηφοφόρων της ΝΔ του Ιουνίου 2012 (7,2%) προς τον ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα εμφάνισε μείωση την περασμένη εβδομάδα.

mrb-pinakas copy copy

Σημαντικό εύρημα κατά την MRB είναι ότι στη δεξαμενή των αναποφάσιστων απαντώνται σημαντικά ποσοστά των ΑΝΕΛ, που μπορούν να κινηθούν σε διάφορες κατευθύνσεις. Είτε στη ΝΔ, είτε στους ίδιους τους ΑΝΕΛ και άλλους αντιμνημονιακούς πολιτικούς σχηματισμούς.

anapofasistoi

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι η χαμηλή βεβαιότητα ψήφου (72,7% έναντι 88,2%) αλλά και η υψηλότερη τάση αποχής (8,9% έναντι 6,2%) των σημερινών ψηφοφόρων της ΝΔ σε σχέση με του ΣΥΡΙΖΑ.

Γενικώς εκτιμάται ότι η εμφάνιση του ΚΙ. ΔΗ.ΣΟ. φέρνει το ΠΑΣΟΚ σε δυσχερή θέση για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, η οποία αφήνεται ευκολότερα στο ΠΟΤΑΜΙ ή την Χρυσή Αυγή.

rass

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Στράτος Φαναράς της METRON ANALYSIS, με τίτλο: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την εκλογική κούρσα, «η ΝΔ καταφέρνει να παρακολουθήσει την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ (για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια φτάνει η εκτίμηση της ψήφου της στο 30%) και να διατηρεί μια απόσταση που –υπό προϋποθέσεις- την διατηρεί στην εκλογική μάχη. Μπορεί ακόμη να υπολείπεται σαφώς του ΣΥΡΙΖΑ όμως οι δεξαμενές στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί παραμένουν σημαντικές γιατί συνεχίζει η ΝΔ να αποτελεί το βασικό πολιτικό εκφραστή του φιλοευρωπαϊκού ρεύματος το οποίο είναι κυρίαρχο στη χώρα».

Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώνεται ότι η διάσωση του ΠΑΣΟΚ περνά ως επί το πλείστον μέσα από την από-πασοκοποίηση της δεξιάς παράταξης που το έχει λεηλατήσει, και η εκστρατεία της ΝΔ προϋποθέτει τη διατήρηση των διαρροών από το ΠΑΣΟΚ και τον επαναπατρισμό των αναποφάσιστων από τους ΑΝΕΛ.

http://www.metronanalysis.gr
http://www.mrb.gr/
http://www.publicissue.gr/

Σχετικές ειδήσεις